Izložba bh umjetnika „Uzdignutih ruku“ na IUS-u

U utorak, 24. aprila 2018.godine u Umjetničkoj galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) otvorena je izložba „Uzdignutih ruku“. Predstavljena su djela savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika u kojima se kao jedan od glavnih motiva pojavljuju ruke/ruka. 

Kustos izložbe, vanredni prof. dr. Meliha Teparić otvorila je izložbu riječima dobrodošlice uz naglasak da je koncept izložbe inspiriran knjigom Oto Bihalji-Merina, Re-vizija umjetnosti. Uvodničar izložbe, Stručni saradnik sa fakulteta Društvene i političke nauka IUS-a, dr. Gorčin Dizdar prisutne goste upoznao je sa simbolikom korištenja ruku u umjetničkom izražavanju. 

Koncept izložbe naslovljene „Uzdignutih ruku“, selektirana su djela savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika u kojima se kao jedan od glavnih motiva pojavljuju ruke. Ruke, gesta ruku kao snažan simbol u umjetnosti prenosi poruku; ruke prikazane na slici najčešće predstavljaju „glagol“ vizualnog jezika. Tako u radu bosanskohercegovačkih umjetnika pronalaze se djela koja motivima ruku izrazavaju molitvu, provokaciju, komunikaciju, zajedništvo, spasenje, čudo.

Na izložbi su predstavljena djela umjetnika: Asima Đelilovića, Mirze Hasanefendić, Velije Hasanbegovića, Stjepe Gavrića, Taide Jasarević, Alme Suljević, Romana Sulejmanpašića, Melihe Teparić i Safeta Zeca.

Izložba je otvorena do 24.maja 2018.godine.

Top