IUS učestvuje na Generalnom BiH sajmu privrede ZEPS, Zenica

U utorak, 2.oktobra 2012. godine, na Kamberovića polju u Zenici, započeo je 19. Generalni BiH sajam privrede 'ZEPS'. Na Sajmu, koji će trajati do 6. oktobra, učestvovaće ukupno 405 izlagača iz 27 država svijeta.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) će tokom trajanja ove renomirane bh. manifestacije biti prisutan sa svojim posebnim promotivnim štandom.

Uz prisustvo brojnih učesnika, posjetilaca, kao i gostiju iz inostranstva, Sajam je otvorio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je izrazio zadovoljstvo da prisustvuje na ovom značajnom bh. sajmu. Premijer Nikšić je rekao da se ovogodišnjem ZEPSU odazvalo 27 država, što potvrđuje povjerenje u bh. privredu. Na prethodnih 18 generalnih BiH sajmova privrede ZEPS učestvovalo je ukupno 9.008 izlagača, a obišao ih je 1.236.581 posjetilac. Prošlogodišnji Sajam posjetilo je, prema riječima organizatora, 60.000 ljudi.

Osim premijera FBiH, svečanom otvorenju ove manifestacije prisustvovali su još i: ministar energetike FBiH Erdal Trhulj, premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, te načelnik Zenice Husein Smajlović, koji su učesnicima zaželji ugodan boravak na Sajmu, te pozvali investitore da ulažu u područje Zenice i BiH, bez obzira kojoj stranci i grupaciji pripadaju.

Na otvorenju Sajma je rečeno da su bh. privrednici sposobni odgovoriti izazovima ekonomske krize, ali i svim drugim izazovima, što kvalitet i masovnost ove manifestacije to ponajbolje i svjedoče.

Na svečanom otvorenju Sajma, prisustvovali su: rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar i prorektor, prof. dr. Ismail Kocayusufoğlu, kao i drugi profesori IUS-a.

Rektor Çınar i prorektor Kocayusufoğlu su tokom Sajma razgovarali sa premijerom Plevljakom, kao i načelnikom Smajlovićem, koji su izrazili spremnost za uspostavu čvršće saradnje sa IUS-om u narednom periodu.

Učešće IUS-a na ZEPS-u ima za cilj uspostavu kontakata sa privrednim subjektima, kao i jačanje saradnje između nauke i privrede, prvenstveno u smislu transfera znanja i tehnologija, kao i brže primjene naučnih dostignuća u praksi, što je osnovni preduslov socijalnog i ekonomskog razvoja svake zemlje.

Najavljeno prisustvo članova Istraživačkog komiteta IUS-a u narednim danima ZEPS-a, kao i kontakti koji će se tom prilikom ostvariti, zasigurno će doprinijeti daljem razvoju i afirmaciji Istraživačkog centra IUS-a.

Top