Inspirativna postignuća mladih ljudi na IUS-u: Aiša Muhić osigurala treće mjesto na Međunarodnom takmičenju iz pisanja eseja 2023. godine

contest winner

Internacionalni univerzitet u Sarajevu s ponosom obavještava o izuzetnom postignuću svoje studentice, Aiše Muhić, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji Mladih na prestižnom Međunarodnom takmičenju pisanja eseja za mlade 2023. godine. Aiša je svojim inspirativnim esejem pod naslovom "Cuius regio, eius religio? - Od krvlju natopljenih mostova do svijetle budućnosti: Ujedinjenje mladih za bolje sutra" osigurala jedno od pobjedničkih mjesta među 20.674 prijava iz 168 zemalja.

Ovo svjetsko takmičenje, koje organizuje Fondacija Goi Peace uz podršku Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Japana, ove godine se fokusiralo je na temu "Mladi stvaraju mirnu budućnost". Ovo godišnje takmičenje u pisanju eseja je dinamična platforma za usmjeravanje energije, kreativnosti i inicijative mladih pojedinaca širom svijeta, koji svi djeluju ka zajedničkom cilju poticanja kulture mira i održivog razvoja. Osim toga, cilj mu je inspirisati samo društvo, potičući nas da crpimo uvide iz maštovitih perspektiva naše mladeži i razmislimo kako svako od nas može doprinijeti pozitivnim promjenama na globalnom nivou.

Ova inicijativa je važan dio šireg okvira UNESCO-ove "Edukacije za održivi razvoj: Ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine (ESD za 2030)", ističući važnost obrazovanja u usklađivanju s Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Share