Članovi udruženja “Global Business Management” posjetili IUS

Global

U utorak, 10. maja, 2022. godine, predsjednik udruženja “Global Business Management” gospodin Nuri Bulgurcu je posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) sa članovima Udruženja te se sastao sa predsjednikom Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) gospodinom Hasanom Topaloğlu i rektorom IUS-a prof.dr. Ahmetom Yıldırımom.

Druženje „Global Business Management“ je organizacija koja se nalazi u Londonu i okuplja poslovne ljude iz Engleske, Škotske, Turske i drugih evropskih gradova. U okoviru mini posjete Balkanu su došli i u Bosnu i Hercegovinu. Cilj posjete je povećanje trgovine između Engleske, Turske i Bosne i Hercegovine te procjena prilika za investicije i poslovanje na Balkanu.

Članovi Udruženja su podijelili svoja poslovna iskustva koja su uglavnom vezana za trgovinu između Turske i Evrope. Djelatnosti kojima se bave su različite od porodičnih firmi do velikih kompanija, a rade sa tekstilom, hranom, štampom, itd. Također se razgovaralo i o prilikama za investiranje kao i utjecajima trenutne ekonomske situacije u svijetu.

Predsjednik SEDEF fondacije gosp. Hasan Topaloğlu je podijelio priču o osnivanju univerziteta u Bosni i Hercegovini koji je most između Bosne i Hercegovine i Turske. Ova ideja je zaživjela prvo kroz osnivanje Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), a onda i akademske 2004/2005. godine kroz osnivanje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Rektor IUS-a prof.dr. Ahmet Yıldırım je gostima poželio dobrodošlicu i predstavio rad IUS-a, njegove investicije kada je u pitanju infrastruktura IUS-a, te buduće težnje Univerziteta. Gosp. Yıldırım je iskoristio priliku i govorio o fakultetima na IUS-u, studijskim programima, programima dvojne diplome sa renomiranim univerzitetima u Turskoj (Tehnički univerzitet u Istanbulu i Univerzitet u Istanbulu) i Poljskoj (Katolički univerzitet Ivana Pavla II). Naglasio je da je ovo jedan istinski internacionalni univerzitet sa studentima iz više od 45 zemalja i akademskim osobljem iz više od 12 zemalja svijeta.

Sastanak je završen željama za daljnju saradnju i razmjenom poklona u znak zahvalnosti.

Share