VACD studenti stekli značajno stručno znanje na predavanju Hayat TV-a

VACD Guest Lecture

Na uzbudljivom i informativnom predavanju, predstavnici Hayat TV-a, istaknutog medijskog izvora, nedavno su podijelili svoje stručno znanje sa studentima studijskog programa Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija, na predmetu Digital TV Production (VA 444), koji predaje doc. dr. Muhammed Yasir Göz. Ovo predavanje, koju su vodile ugledne osobe sa Hayat TV-a, uključujući gospodina Senada Omeraševića, gospodina Jadrana Ibrulja, gospodina Anela Mulaosmanovića, gospodina Harisa Mulaosmanovića i gospodina Semira Kominlije, pokazalo se kao vrijedna prilika za studente da steknu direktno znanje o nijansama video produkcije, korištenju opreme i profesionalnim trikovima.

Događaj je u učionicu donio stvarno iskustvo televizijske produkcije. Nije samo pružio studentima uvide u dinamični svijet TV produkcije, nego im je također pružio priliku za interakciju s profesionalcima iz industrije, što im je omogućilo da premoste jaz između teorije i prakse.

Gospodin Senad Omerašević, voditelj programa Vijesti i Dokumentarni program na Hayat TV-u, vodio je predavanje i podijelio svoje bogato iskustvo iz novinarstva i emitovanja emisija. Studenti su imali jedinstvenu privilegiju učenja iz njegove stručnosti u pripovijedanju priča, izvještavanju o vijestima i produkciji dokumentarnih filmova. Ovo praktično iskustvo omogućilo im je bolje razumijevanje nijansi stvaranja vijesti i dokumentarnog sadržaja.¸

Režiser, gospodin Jadran Ibrulj studentima je ponudio sveobuhvatan pregled kreativnih aspekata televizijske produkcije. Njegovi uvidi u proces donošenja odluka i umjetnost pretvaranja ideja u stvarnost bili su zaista poučni za buduće vizualne pripovjedače.

Tehničke aspekte TV produkcije je pokrio gospodin Anel Mulaosmanović, voditelj Tehničke opreme na Hayat TV-u. Pružio je studentima osnovno znanje o rukovanju opremom, održavanju i otklanjanju problema. Ove informacije bile su veoma važne za studente da da bi razvili čvrste temelje tehničke strane digitalne TV produkcije.

Gospodin Haris Mulaosmanović, voditelj kamermana na Hayat TV-u, pružio je neprocjenjiv uvid u svijet rada s kamerama i kinematografije. Njegova stručnost u snimanju privlačnih vizuala i poznavanje opreme za kameru bili su izuzetno korisni studentima.

Gospodin Semir Kominlija, član tima za tehničko vođenje, podijelio je svoje uvide u operativne postupke i najbolje prakse u televizijskoj industriji. Njegovo iskustvo u upravljanju tehničkim aspektima i osiguravanju besprijekornog toka rada produkcije bilo je ključno dopuna predavanju.

Ovo predavanje je omogućilo holističko razumijevanje procesa TV produkcije, od konceptualizacije sadržaja do njegove dostave publici. Također je istaknulo važnost saradnje, timskog rada i komunikacije unutar televizijske stanice.

Share