Uspješno završena radionica „Sit in my Chair"

U četvrtak, 5. juna 2014. godine održana je prezentacija rezultata radionice „Sit in my Chair", koja je održana u periodu od 19.-28. maja 2014. godine. Radionicu je osmislila i organizovala predavačica na programu Arhitekture IUS-a, Tijana Tufek-Memišević, u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom (UKCS) i Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS (UPODP).

Radionica je imala za cilj da pruži podršku u riješavanju problema otklanjanja fizičkih barijera za nesmetano kretanje osoba s umanjenim tjelesnim sposobnostima. Sastojala se od praktičnog, teoretskog i kreativnog dijela. Teoretsko predavanje održano je na Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj pri UKCS, gdje su se studentima pored Tijane Tufek-Memišević, obratile i savjetnica za tehničke poslove, doc. dr. Mirela Imširija, predsjednica UPODP-a, Zula Selimović, te studentica IUS-a, Dženana Brkić, iz perspektive slijepih i slabovidnih lica.

Sljedeći dan održan je operativni dio radionice, gdje su studenti arhitekture IUS-a, simulirajući kretanje osoba sa umanjenim tjelesnim sposobnostima i koristeći medicinska i ortopedska pomagala, obišli dio prostora UKCS i napravili opservacije o tome koliko je izgrađeno okruženje prilagođeno potrebama tih osoba. "Radionica je namijenjena studentima arhitekture, koji, kao budući projektanti životnog okruženja, trebaju imati posebno razvijenu svijest o svim korisnicima tog prostora", istakla je organizatorica radionice, Tijana Tufek-Memišević, i naglasila da radionica ima za cilj podizanje svijesti šire javnost o problemima s kojima se susreću osobe umanjenih mogućnosti kretanja, kao i praktičnim rješenjima za savladavanje tih barijera.

Rezulteti projekta prezentovani zadnjeg dana radionice, podrazumijevaju akcioni plan i dvije jedinice univerzalnog dizajna, primjenjive, kako na prostorima UKCS, tako i u cijelom gradu Sarajevu.

Top