U Zenici održan 6. dječiji festival

U organizaciji Instituta „Yunus Emre“ i zeničkog udruženja „Asocijacija Mostovi prijateljstva“ u „Areni Husejin Smajlović“ u Zenici, šesti put zaredom, održana je manifestacija „Dječiji festival”.


Festivalu je prisustvovalo više od 6.000 osnovaca koji, u okviru projekta „Moj izbor je turski“ , uče turski jezik u osnovnim školama iz cijele Bosne i Hercegovine.


U okviru ovog projekta turski jezik se, kao drugi strani jezik, uči u školama u sedam kantona u Bosni i Hercegovini još od školske 2011/2012. godine, kada je projekt počeo sa 1.100 učenika, da bi protekle školske godine (2016/2017) broj povećan na 8.500 učenika.
U programu, kojim je obilježan i turski praznik „Dan djeteta“, sudjelovalo je oko 6.000 djece iz 150 osnovnih škola i 45 gradova u Bosni i Hercegovini.


Internacioanlni univerzitet u Sarajevu (IUS) je i ove godine podržao „Dječiji festival”, te je, kao i dosadašnjih godina dodijeljeno pet certifikata o stipendiranju u iznosu od 75% do 100% popusta na cijenu godišnje školarine. Internacionalni univerzitet u Sarajevu je kroz dodijeljene stipendije još jedanput naglasio i potvrdio svoju oprijedjeljenost ka poticanju razvoja edukacije i društvene odgovornosti u Bosni i Hercegovini.


Dječijem festivalu u Zenici prisustvovali su zvaničnici BiH i Turske, turski ambasador u BiH Haldun Koc, predstavnik ministarstva kulture Republike Turske, predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak i mnogi drugi. Kao predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, festivalu su prisustvovali v.d. rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim i osoblje Službe za odnose sa javnošću.
 

Top