Testiranje za stipendije na IUS-u – Prvi dio: Učenici iz bh medresa

madrasa testing

U četvrtak, 16. marta 2023. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) je organizovao testiranje za stipendije za učenike medresa iz Bosne i Hercegovine.

Učenici iz šest bh medresa su pristupili testiranju: Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo, Medresa „Osman-ef. Redžović“, Visoko; Elči Ibrahim-pašina medresa, Travnik; Behram-begova medresa, Tuzla; Karađoz-begova medresa, Mostar i Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“, Cazin.

Nakon dolaska na kampus Univerziteta, uposlenici IUS-a su dočekali učenike, koji su došli u pratnji svojih nastavnika, pomogli im naći učionice, te dali smjernice kako da ispravno urade ispit i šta mogu očekivati nakon ispita.

Učenici su također imali priliku obići kampus i saznati više o sadržajima IUS-a, kao što su laboratorija za mašinstvo, laboratorija za genetiku i bioinžinjering, biblioteka, studio za arhitetkturu, TV studio, itd. pored toga, saznali su i kakve mogućnosti nudi studentski život na IUS-u: Erasmus+ program razmjene studenata, obavezni program stažiranja, te brojni studentski klubovi.

IUS svake godine organizuje testiranje za stipendije za srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine kako bi finansijski podržali učenike koji žele nastaviti obrazovanje i stvoriti bolju budućnost za sebe. Učenici mogu osvojiti stipendije od 10% do 100% ovisno o rezultatima koje ostvare na testiranju. Kao jedini fondacijski univerzitet, IUS teži ponuditi kvalitetno obrazovanje što većem broju mladih ljudi u BiH kako bi im pomogao u daljnjem stručnom usavršavanju.

Share