Testing for scholarships and Open Day at IUS
 

Testiranje za stipendije i Dan otvorenih vrata

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) svake godine uspješno organizira testiranje za stipendije za sve učenike 4. razreda srednjih škola. Testiranje je prilika da učenici pokažu svoje znanje i dobiju priliku da ostvare odgovarajuću stipendiju ili popust za školovanje na našem Univerzitetu. IUS će organizirati ovogodišnje testiranje u petak, 20. marta 2015. godine sa početkom u 14:00 časova. Testiranje pokriva dvije oblasti: opće znanje i matematiku. U cilju realizacije aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju visokog obrazovanja, prvenstveno na način da se mladim ljudima pruži mogućnost kvalitetnog školovanja, Internacionalni univerzitet u Sarajevu svake godine daje podršku učenicima i studentima, u formi dodjele tri vrste stipendija/popusta na školovanje i to: 

- Najboljim učenicima srednjih škola u BiH i regionu,

- Nabolje rangiranim kandidatima koji polože prijemni ispit iz testa općeg znanja i matematike,

- Studentima koji nakon prve godine studija na IUS-u ostvare visok prosjek ocjena. 

Stipendije/popusti na školovanje koji se dodjeljuju mogu biti: potpuni, tj. 100% stipendije, koje pokrivaju sve troškove školarine na IUS-u, ili djelimične od 10% do 90%. Cilj ove vrste stipendiranja je podsticanje i promoviraje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve navedene vrste stipendija odnose se na četverogodišnji studij na jednom od fakulteta IUS-a (uključujući i Školu engleskog jezika, za kandidate koji moraju pohađati intenzivne časove engleskog jezika). Za 2015. godinu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu je obezbjedio više od 1000 stipendija za najuspješnije studente, a pored testiranja, u petak će se održati i Dan otvorenih vrata IUS-a gdje će učenici imati priliku saznati više o fakultetima i svim studijskim programima. 

Uslovi za pristup testiranju su: 

- Državljani BiH ili regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Kosovo, Makedonija)

- Maturanti srednjih škola, kao i drugi kandidati koji su završili srednju školu, bez obzira na starosnu dob

- Kandidati imaju pravo samo jednom izaći na testiranje

- Potrebno je sa sobom ponijeti ličnu kartu ili drugi identifikacijski dokumenat sa fotografijom. 

Prijava za testiranje je obavezna i to se može učiniti na: http://stipendija.ius.edu.ba/. Rezultati testova bit će objavljeni najkasnije 5 dana nakon dana testiranja na IUS web stranici i oglasnoj ploči.Izlazak na testiranje se ne naplaćuje.

Top