Saradnja IUS-a sa Centrom za strateško istraživanje

U četvrtak, 19. juna 2014. godine, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), prof. dr. Yücel Oğurlu, susreo se sa prof. dr. Ali Resül Usulom, direktorom Centra za strategijsko istraživanje (SAM) pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske. Povod posjete dr. Ali Resül Usula je uspostava saradnje između Centra za strategijsko istraživanje i IUS-a.

Na sastanku u Rektoratu IUS-a, potpisan je Memorandum o razumijevanju, kojim su se otvorila vrata novim mogućnostima razvoja IUS-a u oblasti istraživanja i realizacije naučnih projekata. Poseban akcenat je stavljen na edukaciju iz oblasti međunarodnih odnosa, te organiziranju stručno-edukativnih seminara. Svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i dekan Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA), prof. dr. Hasan Korkut, te viši asistent na predmetu Međunarodnih odnosa, Nerkez Opačin.

Rektor Oğurlu je gostu iz Turske prezentirao rad IUS-a, te govorio o trenutnim planovima i aktivnostima koji se odnose na poboljšanje kvalitete obrazovanja, unapređenje ljudskih resursa, postizanje efikasnije unutrašnje organizacije i modernije strukture Univerziteta, te daljim planovima na razvoju međunarodne saradnje. Dr. Ali Resül Usul je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom na IUS-u, te iskazao svoju spremnost za uspostavu dugoročnije saradnje između SAM-a i IUS-a. Istakao je da je SAM jedan od najstarijih istraživačkih centara u Turskoj koji se bavi strateškim istraživanjima, te jedini istraživački centar koji djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

“SAM je, od svog osnivanja 1995. godine do danas, imao ulogu spone između diplomata i akademske zajednice, te savjetodavne uloge u sektorima Ministarstva vanjskih poslova, kao i nekih drugih državnih institucija, u pitanjima vanjske politike, lokalnih i globalnih dešavanja, te uspostave regionalne i međunarodne saradnje”. Prof. dr. Ali Resul Usul je ekspert iz oblasti međunarodnih odnosa, koji je predavao na turskim univerzitetima kao što su Bilkent University, Beykent Univertsity, Bahçeşehir University, İstanbul Ticaret University i Istanbul Şehir University. Školovao se na Boğaziçi univerzitetu, na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose, a usavršavao na Essex univerzitetu. Objavio je nekoliko izuzetno zanimljivih knjiga iz oblasti međunarodnih odnosa.

Top