Rektorska konferencija u Ankari

U Ankari je 26. i 27. jula 2017. godine održana Rektorska konferencija na temu "Formiranje područja visokog obrazovanja islamskog svijeta". Konferencija je okupila 330 rektora iz 37 zemalja svijeta, a u kojima islam predstavlja većinu stanovništva. Cilj spomenutog skupa bio je razmatranje aktuelnih tema iz oblasti visokog obrazovanja u zemljama islamskog svijeta, te podsticanje međuinstitucionalne saradnje i promocija kvaliteta u visokom obrazovanju.

Svečana ceremonija dobrodošlice rektorima održana je u predsjedničkoj palati u Ankari, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske, NJ.E. Redžepa Tajiba Erdogana. Rektoru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), prof. dr. Tahsinu Erkanu Türe, pripala je čast biti jedan od panelista na ovom izuzetno važnom skupu u Ankari. Tokom učešća na ovoj konferenciji rektor Türe imao je priliku uspostaviti saradnju sa brojnim institucijama i time značajno unaprijediti razvoj međunarodnih odnosa IUS-a.

Neke od tema panel diskusija bile su: Okviri kvalifikacija i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, sistem prenosa kredita i mobilnosti, važnost i uloga agencija za osiguranje kvaliteta, priznavanje i ekvivalenciju diploma, zajednički program saradnje itd.

Rezultati panel diskusija evaluirani su na završnoj sjednici 27. jula, te objavljeni u „Ankarska deklaracija 2017“. Deklaracija je dokument od izuzetne važnosti koji osmišljen da bude mapa puta za formiranje područja visokog obrazovanja islamskog svijeta i međusobnog povezivanja visokoškolskih institucija.  

 

Ovo je, inače, četvrta po redu rektorska konferencija islamskih zemalja, koja je 2012., 2013. i 2015. godine uspešno održana u Pakistanu.

„Ankarska deklaracija 2017“je dostupna ovdje.

Top