Radionica „Prema istraživačkom univerzitetu” održana na IUS-u

S ciljem motivisanja mladih istraživača i asistenata da učestvuju u interdisciplinarnom istraživačkom programu na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo, IUS je organizovao dvodnevnu radionicu nazvanu: "Prema istraživačkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini".

Radionica je održana u Sali za konferencije, 11. i 12. marta 2010g. i ugostila je veliki broj zainteresovanih učesnika, koji su iskoristili priliku da učestvuju u interesantnoj diskusiji.Radionicu je otvorio rektor IUS –a prof.dr. Hilmi Unlu, koji je izrazio nadu da će se osnovati istraživački centar, gdje će se naučnici iz različitih disciplina sastajati i razmjenjivati iskustva. On je zatim održao prezentaciju o istraživanju u oblasti nano tehnologije.

Nakon govora prof.dr. Unlu-a, koordinator za dodiplomski studij na IUS-u prof.dr. Mehmet Can je održao prezentaciju o naučnim aktivnostima na IUS-u. Prof.dr. Can je predstavio dodiplomski program na IUS-u, čiji je cilj da zadovolji potrebe bosanskohercegovačkog društva u oblasti društvenog istraživanja. On je zatim predstavio završene, kao i istraživačke projekte koji su u toku na IUS-u. Dr. Mehmet Aksit sa univerziteta Twente u Holandiji je podjelio svoja iskustva govoreći o „Modelima stvaranja uspiješnog univerziteta”. On je zaključio da nastavak razvoja društva i tehnologije zahtjeva agilni istraživački univerzitet.Dr. Bisera Turković, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD-u i predavač na IUS-u, je zatim održala prezentaciju "Stanje u kome se nalazi istraživanje u oblasti političkih nauka BiH i potencijalni doprinos IUS-a". U svom govoru Dr. Turković je zatražila od svih prisutnih da razmisle o tome kako biti samoodrživ, nakon čega je ona pokazala potencijalne načine za dobivanje sredstava za istraživanje.

Nakon pauze za ručak, radionica je nastavljena prezentacijama tri dekana IUS-a Assoc. prof.dr. Cevat Sarioglu, Assist. prof.dr. Hasan Korkut i Assoc.prof.dr. Ali Gunes u kojima su oni govorili o istraživačkom potencijalu na njihovim fakultetima. Nakon toga su uslijedile prezentacije prof.dr. Abdulrezaka Memona, koordinatora programa za genetiku i bioinžinjering, pod naslovom "Funkcionalna genomija u eukariotičnim ćelijama" i Ass.prof. dr. Muamera Hasanovica "Moderni RF dizajn". Prvi dan je završen prezentacijom dr. Mirsada Serdarevića o istraživanju i imigrantskim problemima u psihologiji.

Drugog dana radionica je bila više fokusirana na mogućnost pronalaska sredstava u prezentacijama koje su održali zamjenik rektora IUS-a prof.dr. Muhamed Hadžiabdić i Ass.prof.dr. Kutluk Ozguven.Gošća IUS-a iz Australije dr. Tuba Boz je održala prezentaciju pod naslovom "Studije o izvođenju internacionalnog istraživanja i društvena zaštita među Turskim stanovništvom u Australiji i Njemačkoj" dok je prof.dr. Fikret Caliskan predstavio temu "Tehnolgije kontrole sistema". Radionica je završena panel diskusijom "Internacionalni Univerzitet u Sarajevu prema istraživačkom Univerzitetu".

Top