Prorektor Muhamed Ali učestvovao na Erasmus+ razmjeni u Turskoj

Prorektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), doc. dr. Muhamed Ali, početkom aprila 2016. godine, je učestvovao u Erasmus+ programu razmjene na Anadolu univerzitetu. Prorektora IUS-a ugostili su prorektori ovog respektabilnog turskog univerziteta, prof. dr. Ali Savaş Koparal i prof. dr. Yücel Güney, kao i šef Ureda za međunarodne odnose, vanr. prof. dr. Bilge Kağan Özdemir.

Tokom svog boravka profesor Ali je studentima i profesorima držao predavanja iz naučnog područja međunarodnih odnosa, a teme su se odnosile na vanjsku politiku Turske prema Balkanu u početku 21 stoljeća. Profesor Ali je rekao da mu je bila velika čast predavati stranim studentima o važnim i aktuelnim društvenim temama, a također i učestvovati u jednom evropskom projektu poput Erasmus+, koji je idealna prilika za razmjenu ideja, znanja i iskustava na međunarodnom planu. „Uposlenicima IUS-a bih toplo preporučio da ne oklijevaju učestvovati u programima razmjene koje nudi naš Univerzitet, bilo da se radi o Erasmus+ ili Mevlana programu razmjene. Razmjena je odlična prilika za usavršavanje, kako akademsko, a tako i stručno za administraciju“, izjavio je prorektor Ali.

Učešće u Erasmus + programu razmjene prorektor Ali je iskoristio da ugovori i razgovara o novim poslovnim planovima između IUS-a i Anadolu univerziteta, a koji se tiču zajedničkih akademskih istraživanja, naučnih radova i konferencija.

Ova Erasmus+ razmjena je ostvarena zahvaljujući grantu Erasmus+ programa, koji je IUS dobio od Anadolu univerziteta, u novembru 2015. godine. Univerzitet se nalazi u turskom gradu Eskisehiru, i 4. je univerzitet u svijetu po broju upisanih studenata.

 


 

Top