Prof. dr. Yücel Oğurlu imenovan za novog rektora IUS-a

Prof. Dr. Yücel Oğurlu appointed as new Rector of IUS

Senat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) je na svojoj 32. sjednici, održanoj 3. septembra 2013.godine, imenovao je novog rektora Univerziteta.

Svojom jednoglasnom odlukom, Senat je svoje povjerenje ukazao uglednom profesoru prava i dosadašnjem zamjeniku rektora sa İstanbul Ticaret Üniversitesi, prof. dr. Yücelu Oğurluu, koji će u narednom periodu obnašati funkciju rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Povodom inauguracije novog rektora, u prostorijama velikog amfiteatra upriličena je svečana ceremonija, kojoj su prisustvovali svi uposlenici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Prisutnima se prvo obratio bivši rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar, koji je istakao da će period kojeg je proveo na IUS-u i Bosni i Hercegovini biti značajno iskustvo u njegovoj karijeri. Posebno se zahvalio Upravnom odboru na dubokom razumijevanju i izuzetnoj podrški tokom njegovog rada na IUS-u, a svojim saradnicima se zahvalio na uspješnoj saradnji.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, gosp. Hasan Topaloglu (SEDEF), fondacije koja je osnovala Univerzitet, je u svom govoru istakao da je IUS sve svoje kapacitete usmjerio ka ulaganju i izgradnji kvalitetnih akademskih studija i kontinuirano usavršavanje akademskog kadra i studenata.

"Ovaj Univerzitet je najveća obrazovna investicija u Bosni i Hercegovini. IUS ima najljepši studentski kampus u BiH i visokokvalifikovani akademski tim. Nova akademska godina, s novim rektorom na čelu, je izuzetna prilika za novi početak, gdje ćemo na najbolji mogući način iskoristiti naše ljudske resurse i objekte", rekao je Topaloglu.

"Rektor Oğurlu je radio kao prodekan, prorektor, i vd rektor u privatnim i državnim univerzitetima u Turskoj prije nego što je imenovan funkciju rektora na IUS-u. On je prvi rektor IUS-a, koji ima iskustva u obrazovnom menadžmentu. Duboko vjerujemo da će rektor Oğurlu biti uspješan na svojoj novoj poziciji, te da će na svojevrstan način doprinijeti unapređenju rada i razvoja IUS-a, u skladu sa vizijom i misijom, koji su postavljeni prilikom osnivanja Univerziteta 2003. godine".

Novoizabrani rektor Oğurlu je u svom prvom obraćanju uposlenicima IUS-a istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da se nalazi na čelu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, u prijateljskoj zemlji Bosni i Hercegovini, te da je ovo njegova dvadeset i prva godina rada na univerzitetu, a 10. godina rada u obrazovnom menadžmentu.

"Svoje iskustvo, znanje i energiju želim usmjeriti ka dobrobiti IUS-a i Bosne i Hercegovine. Siguran sam da ćemo uz zajednički rad sa akademskim i administrativnim kadrom IUS-a, uz posebnu podršku Upravnog odbora, doprinijeti novom restruktuiranju, ulaganjima i razvoju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu", istakao je Oğurlu.

Prof. dr. Yücel Oğurlu diplomirao je na Pravnom fakultetu pri Istanbulskom univerzitetu. Postdiplomski studij i doktorski studij završio je na uglednom Marmara univerzitetu. Svoju profesorsku karijeru započeo je na Atatürk univerzitetu i İstanbul Ticaret Üniversitesi. Tokom dvadeset i jedne godina rada kao profesor radio je kao saradnik na domaćim i međunarodnim projektima.

Share