Podrška UNDP-a u implementaciji Ciljeva održivog razvoja na IUS-u

IUS visit to UNDP

U četvrtak, 9. novembra, 2023. godine, predstavnice Internacionalnog univerzitetu u Sarajevu (IUS) i aktivistice iz oblasti Ciljeva održivog razvoja (SDG) su boravile u posjeti Razvojnom programu Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Docent dr. Azra Bičo, predsjednica Komisije za održivi razvoj (SDG komisija) i profesorica na Fakultetu za menadžment i javnu upravu (FBA) IUS-a, i gđa Lamija Hadžimurtezić, uposlenica Ureda za osiguranje kvaliteta i članica SDG komisije, sastale su se u sjedištu UNDP-a u Sarajevu sa gospodinom Emirom Adžovićem, ekspertom UNDP-a sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u oblasti SDG-a.

U pozitivnom duhu i entuzijazmu, međusobno su razmijenjena poslovna iskustva između predstavnika dvije institucije. Dogovoreni su i najefikasniji modaliteti za buduću saradnju između IUS-a i UNDP-a u implementaciji Ciljeva održivog razvoja.

Predstavnice IUS-a govorile su o višegodišnjim naporima koje je Univerzitet uložio da se svijest o održivosti što više razvije među mladim ljudima – studentima, te o realizovanim aktivnostima koje su uveliko doprinijele da se ime IUS-a nađe na listi vodećih univerziteta regije u oblasti SDG-a. Naglasile su, također, da je rukovodstvo Univerziteta spremno podići implementaciju UN-ovih ciljeva na još veći nivo, provodeći strateške aktivnosti na intenziviranje saradnje sa lokalnom zajednicom i privredom. S tim u vezi, u narednom periodu planira se i daljnji razvoj mjera, uključivanjem relevantnih vladinih i privatnih sektora. Ekspert Adžović je izrazio spremnost UNDP-a da podrži aktivnosti IUS-a u tom pogledu i koordinira međuinstitucionalnu saradnju. Razmatrane su i mogućnosti razmjene eksperata, edukativnih radionica, te rada na zajedničkim istraživanjima.

„Bez implementacije na lokalnom nivou i uvezivanja Univerziteta sa različitim zainteresiranim stranama, u konkretnim akcijama, nema uspješne realizacije SDG-a“, zaključili su s IUS-a.

Share