Od globalnog obrazovanja do globalnog utjecaja - Ahmet Kepek, uspješna priča našeg alumniste

Ahmet Kepek

Putovanje Ahmeta Kepeka je počelo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) - putovanje koje neće oblikovati samo njegovo razumijevanje svijeta, nego će ga i usmjeriti prema karijeri posvećenoj mijenjanju života onih koji se suočavaju s izazovima.

Diplomirao je psihologiju na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka (FASS), ali Ahmetovo obrazovanje na IUS-u nije bilo samo akademske prirode. Opremilo ga je globalnim stajalištima, poboljšalo jezičke vještine i proširilo vidike.

 

Pročitajte njegovu priču u nastavku!

Nakon povratka u svoj rodni grad, Kahramanmaraš, Ahmet se posvetio unapređenju svoje karijere. Učestvovao je u različitim programima obuke, te imao priliku praktično primijeniti svoje znanje iz područja psihologije. Njegovo putovanje dovelo ga je do kasarne Altay u Malatyi, gdje je pružao usluge savjetovanja za 1.500 članova osoblja turskih oružanih snaga. Iskustvo mu je poslužilo kao odskočna daska za njegov profesionalni razvoj jer mu je omogućilo uvide u praktične aspekte organizacijske psihologije.

Izazovi s kojima se suočavao u regiji tokom svoje službe su potakli Ahmeta da razmisli o doprinosima svog obrazovanja na IUS-u. Kulturna raznolikost i globalni obrazovni sistem postavili su temelje za njegova sociološka posmatranja, naglašavajući povezanost znanja s njegovim primjenama u stvarnom svijetu.

U svom trenutnom poslu kao psiholog, Ahmet sarađuje sa međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni savez doktora i Međunarodnu organizaciju za pomoć Humedica. Radio je u područjima podložnim zemljotresima, i pružao psihoterapeutske usluge žrtvama. Utjecaj njegovog rada postao je posebno očit nakon zemljotresa koji se dogodio 6. februara 2023. godine u Kahramanmarašu.

Ahmetovo aktivno učestvovanje na događanjima i aktivnostima tokom boravka na IUS-u, zajedno s mentorstvom predanih profesora, poboljšalo je njegove organizacijske vještine. Učestvovanje u Erasmus programu razmjene studenata je bilo prekretnica koja mu je omogućila da istraži različite kulture, radi na ličnom rastu i postane svjetski ambasador kako za sebe, tako i za svoj univerzitet.

Nakon diplomiranja, Ahmet i dalje održava aktivnu vezu s kolegama diplomantima kroz stalnu komunikaciju. Njihova WhatsApp grupa služi kao platforma za razgovore o razvojima u struci, dijeljenje profesionalnih iskustava i saradnju na različitim projektima izrade akademskih članaka. Zajedno se bave značajnim pitanjima u oblasti, čime doprinose procesu oporavka zajednice nakon traumatičnih događaja.

Ahmet ističe da visokoškolsko obrazovanje nije ograničeno na stjecanje diplome. To je putovanje koje vas mijenja, gdje pojedinci otkrivaju sebe, otkrivaju svoje talente i grade mrežu veza. Za Ahmeta Kepeka, ovo putovanje nije samo oblikovalo njegov profesionalni uspjeh, nego je postalo svjedočanstvo o pozitivnom utjecaju bogatog obrazovanja na pojedince i zajednice kojima služe.

Share