Jačanje akademskih veza: GIBTU i IUS potpisali MoU

GIBTU-IUS MoU

U utorak, 3. oktobra 2023. godine, službeno je potpisan Sporazum o razumijevanju (MoU) između Univerziteta islamskih nauka i tehnologije Gaziantep (GIBTU) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Ovaj značajni sporazum predstavlja posvećenost razvoju saradnje i partnerstva u različitim akademskim područjima i postavlja temelje plodne saradnje između ove dvije ugledne institucije.

MoU su potpisali rektor GIBTU-a, prof. dr. Şehmus Demir i rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, što odražava visoki nivo podrške ovoj saradnji.

Osnovni cilj ovog sporazuma je uspostava formalnih odnosa i partnerstva između GIBTU-a i IUS-a, s naglaskom na istraživačkom radu, zajedničkim diplomama, razmjeni studenata i raznim drugim akademskim inicijativama.

Obje institucije posvećene su održavanju načela jednakih mogućnosti, ljudskog dostojanstva i raznolikosti. Diskriminacija ili uznemiravanje na temelju faktora poput dobi, rase, vjere, spola, itd. se neće tolerisati.

Sporazum potiče širok raspon zajedničkih aktivnosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na, razmjene studenata i nastavnika, kulturne razmjene, zajedničke istraživačke projekte, razvoj programa zajedničkih diploma, organizaciju ljetnih programa i obuka.

Uspješno provođenje navedenih aktivnosti ovisi o raspoloživosti sredstava i resursa. GIBTU i IUS su posvećeni ulaganju zajedničkih napora u osiguravanje finansijskih sredstava za svoje partnerske poduhvate. Konkretni finansijski dogovori će se zasebno dogovarati za svaki program ili inicijativu prema potrebi.

Ovaj MoU predstavlja uzbudljivu i međusobno korisnu priliku za obje institucije da unaprijede svoj akademski status, promovišu međukulturalno razumijevanje i doprinesu napretku znanja.

Share