IUS promovisao 8. generaciju diplomanata

U subotu, 4. juna 2016. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu promovisao je generaciju s do sada rekordnim brojem diplomanata. Ove godine studije završava 231 diplomant I, II i III ciklusa studija.

Svečanoj ceremoniji koja se održala na platou IUS-a prisustvovali su eminentni članovi diplomatskog kora, kulturnog, ekonomskog, socijalnog i političkog života iz BiH, Republike Turske, zemalja regiona, kao i roditelji diplomanata, članovi njihovih porodica i ostali prijatelji IUS-a.

Rektor IUS-a Prof. dr. Yücel Oğurlu izrazio je svoje zadovoljstvo što IUS nastavlja s kontinuiranim napretkom: “Svake godine, Svečana dodjela diploma je posebna prilika i vaše prisustvo ovdje je veoma značajno bez obzira da li ste studenti dodiplomskog ili postdiplomskog studija, roditelji, prijatelji ili članovi akademskog osoblja Univerziteta. Danas ste ovdje da biste proslavili rezultate svih napora koja ste uložili. Uživajte u ovom trenutku kojeg ste zaslužili.”

Hasan Topaloğlu, predsjednik SEDEF fondacije koja je i osnivač IUS-a, također se obratio prisutnima i kazao: “Prije svega, poželio bih dobrodošlicu svim dragim gostima. Posebno bih izrazio duboku zahvalnost vladi Republike Turske, koju danas predstavlja zamjenik premijera prof. dr. Numan Kurtulmuš, za svu neizmjernu podršku koju su nam pružili još od začetka projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, davne 2001. godine. Posebnu mi čast predstavlja činjenica da je Internacionalni univerzitet u Sarajevu proglašen najboljim univerzitetom na Balkanu već drugu godinu zaredom. Ove smo godine učinili još jedan veliki korak tako što smo osnovnu školu „Isa-beg Ishaković“ primili u veliku porodicu Fondacije za razvoj obrazovanja, SEDEF. Ako Bog da, već sljedeće godine nadamo se da ćemo zaokružiti odgojno-obrazovni proces otvaranjem i jedne srednje škole. U ime IUS-a i Fondacije za razvoj obrazovanja SEDEF i u ime naših 310 uposlenika, želim da poručim našim diplomcima da je danas i njihov, a i naš najsretniji dan u životu! Sretan vam put!“

Prof. dr. Numan Kurtulmuš, zamjenik Premijera Republike Turske izjavio je:

„Izrazito mi je drago danas ispratiti ovoliko mladih ljudi u nove životne pobjede. Svima vam želim u životu da redate samo uspjeh za uspjehom. Inače, cijela priča o Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je priča o jednom velikom uspjehu: kada smo 2001. godine započeli projekat osnivanja jednog internacionalnog univerziteta u Sarajevu, ni slutili nismo mogli da će se ta priča zaokružiti ovako velikim uspjehom, za sve vas, za narod Turske i narod Bosne i Hercegovine. Osmansko carstvo je gotovo šest stoljeća bilo prisutno na ovim prostorima. Narodi Balkana, Bošnjaci, Albanci, Srbi, Hrvati, Bugari, Romani i drugi su uživali u prosperitetu i Osmanskom miru. Nažalost, slijedom događaja, prije ravno stotinu godina, Osmanlije su napustile Balkan, i počela je naša razdvojenost. Ali danas, hvala Bogu, Turski je narod opet prisutan na ovim prostorima i Turski je narod ponovo ujedinjen sa Bošnacima, Albancima i drugim narodima i ovom prilikom želim da izrazim svoje neizmjernu radost zbog toga. Na kraju bih želio od srca čestitati svim diplomcima i poručiti im: danas ste završili ovu školu, ali već od sutra vas čeka ona prava, životna škola. Nadamo se da smo vas pripremili i da ćete nam osvjetlati obraz! Čestitam!“

 “Vjerujemo da ćete vi biti najbolji predstavnici i ambasadori Bosne i Hercegovine, Turske i ostalih zemalja”, rekao je načelnik općine Ilidža dr. Senaid Memić.

 Najbolji studenti generacije 2016 su:

-      Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA): Semir Džebo, Arnela Đilović i Alina Dizdarević;

-      Fakultet prirodnih i tehničkih nauka (FENS): Azra Musić (najbolja studentica IUS generacije 2016), Zaid Zerdo i Velida Babić;

-      Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS): Huda Kalay, Amra Džonlić i Selma Isić.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu do sada je promovisao 1029 diplomaca I studija, 209 diplomaca II studija i 10 diplomaca II studija. IUS nastavlja realizovati svoju misiju kroz jačanje akademskog kadra, afirmaciju svojih studenata i prilagođavanje programa tržištu rada. Sve ove informacije prepoznalo je ukupno 2000 studenata iz 55 zemalja svijeta.

Top