Internacionalizacija IUS-a: primjer uspješne saradnje sa Univerzitetom u Limericku

Ireland

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) se od samog svog osnivanja opredijelio za postizanje visokih standarda i kvaliteta u svim segmentima svog djelovanja, a poseban fokus stavljen je na internacionalizaciju. U toku svog gotovo dvadesetogodišnjeg postojanja, IUS se može pohvaliti velikim brojem uspostavljenih saradnji sa institucijama iz čitavog svijeta. Jedna od uspješnijih je saradnja sa Univerzitetom u Limericku (UL), Republika Irska. Uspostavljena je 2017. godine, a odnosi se na razmjenu studenata i uposlenika ova dva univerziteta u okviru Erasmus+ programa razmjene.

Više od 20 uposlenika i studenata IUS-a do sada je imalo priliku boraviti i studirati u prekrasnom prirodnom okruženju kampusa UL-a. Ove godine, nekoliko uposlenika IUS-a imalo je priliku učestvovati u Erasmus međunarodnoj sedmici obuke osoblja, događaju koji je postao već dugogodišnja uspješna priča ovog prestižnog irskog univerziteta. Događaj svake godine okuplja administrativni i akademski kadar sa univerziteta iz cijelog svijeta. Ovogodišnji event je organizovan u povodu 50. godišnjice od osnivanja Univerziteta, a tema mu je bila posvećena inkluzivnosti i održivosti. Inače, UL je izvrstan primjer irskog univerziteta sa dugom istorijom održivosti. Strateški planovi Univerziteta usmjereni su ka razvoju i provedbi cjelovitog pristupa održivom razvoju, koji se, u većini slučajeva, realizuje u partnerstvu sa zajednicom: kako lokalnom, tako i regionalnom, i međunarodnom.

Slobodno možemo reći da je primjer uspješne saradnje IUS-a sa Univerzitetom u Limericku, idealan primjer uspješnosti misije Erasmus+ programa razmjene – pružiti priliku mladima, ali i uposlenicima u obrazovnom sektoru, da steknu i podijele svoja znanja i iskustva na međunarodnom nivou.

Share