II Međunarodni kongres o primijenjenim biološkim naukama održan na IUS-u

Danas je na IUS-u održan II međunarodni kongres o primijenjenim biološkim naukama 2016. Pozitivan uticaj ovih dostignuća nije vidljiv samo u nauci i tehnologiji već i u ekonomskom rastu i razvoju. Program je otvorio Vanredni Prof. Dr. Ali Gürsel.

Cilj ovog projekta bio je pružiti priliku za razmjenu znanja i iskustava u različitim poljima primijenjenih bioloških nauka i kreiranje platforme radi povezivanja naučnika iz različitih područja od Zapadne i Centralne Evrope, Istočne Evrope kao i regije Balkana, Bliskog Istoka i Sjeverne Amerike.

Predsjedavajuća organizacionog komiteta, Van. Prof. Dr. Ayla Arslan naglasila je da su biološke nauke i njihova primjena postale veoma bitne za ekonomski rast i razvoj. “U budućnosti to će se povečavati i veoma smo sretni što smo mogli ugostiti oko 200 akademika i istraživača na današnjem kongresu na IUS-u.”

“Uspon bioloških nauka u 21. stoljeću je postao tako dramatičan da je biologija dovela do stvaranja generacije novog seta disciplina. Zbog napretka u genomskim tehnologijama, oblasti poput molekularne biologije, biotehnologije, molekularne medicine, farmakogenetike, personalizovane medicine, nanobiotehnologije i neuoronauka su se brzo razvile.” rekao je rektor Prof. Dr. Yücel Oğurlu.

Top