Druga konferencija o vodosnabdijevanju “Trenchless Balkans 2018” na IUS-u

Druga po redu godišnja konferencija i izložba o trenchless tehnologijama, vodosnabdijevanju i gubitku vode u vodovodnim sistemima “Trenchless Balkans 2018” počela je 18. oktobra 2018. godine na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). Predstavnici međunarodnih kompanija iz Turske, Njemačke, Kine, Rumunije i BiH, stručnjaci za navodnjavanje iz više različitih zemalja, te predstavnici domaćih vlasti će tokom dvodnevne konferencije razgovarati o novim trenchless tehnologijama  (metodama upuhivanja i utiskivanja cijevi). Ove tehnologije koriste se za postizanje stabilnog vodosnabdijevanja i kanalizacionih mreža.

Konferenciju je otvorio predsjednik upravnog odbora IUS-a prof. dr. Hasan Z. Sarıkaya,a odmah nakon njega obratio se i Yasir Torun, predsjednik Turskog društva za infrastrukturu i trenchless tehnologije.U uvodnom dijelu govorili su i direktori vodovoda iz Sarajeva, Konye i Ankare: Azra Muzur, Ercan Uslu, i prof. dr. Cumali Kınacı. Uvod su zaključili načelniki opštine Ilidža dr. Senaid Memić i ambassador Republike Turske Nj.E. Haldun Koç

Konferencija je nastavljena sa prezentacijima i izlaganjima međunarodnih kompanija koje koriste tehnologije bez kopanja. Gosti konferencije i učesnici konferencije iz svijeta privrede, institucija znanja, javnih preduzeća vodovoda i kanalizacije, i predstavnici odgovarajućih tijela vlasti imali su priliku povezati se, uspostaviti dijalog i započeti nova partnerstva.

Platinasti sponzori konferencije su Uprava vodovoda i kanalizacije Istanbula (İSKİ) i Uprava vodovoda i kanalizacije Ankara (ASKİ). Drugi sponzori bili su IMS Robotics i TBM Endüstri.

Top