17. Državno bh. takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola na IUS-u

Udruženje ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″ organizovalo je ove godine 17. Državno bh. takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola. Takmičenje je održano u subotu, 27. aprila 2013. godine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Učenici-takmičari su nakon školskih, opštinskih kantonalnih i regionalinih takmičenja stekli pravo učešća na državnom takmičenju. Među 55 registrovanih takmičara, koji su došli iz svih krajeva BiH, zajedno sa 30 nastavnika, najbolje rezultate posti gli su slijedeći učenici:

Prvo mjesto:Rijad Muminović, Druga gimnazija, Sarajevo,
Drugo mjesto: Armin Ašimović, Međunarodna škola, Sarajevo,
Treće mjesto: Amer Zavlan, Međunarodna škola, Sarajevo.

Najbolji takmičari su svojim uspjehom stekli pravo učešća na Internacionalnoj olimpijadi iz informatike, kao i Balkanskoj olimpijadi iz informatike.

“Ovo takmičenje je još jednom pokazalo da se talenat i znanje za kompjuterske nauke njeguje i razvija u svim krajevima BiH. Takmičenje je, također, bilo prilika i za druženje i razmjenu iskustava, kako za učenike, tako i za njihove nastavnike. Udruženje ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″ planira nastaviti sa aktivnostima organizovanja zimskih i ljetnih kampova za mlade talente iz informatike. Prva dva takva kampa su organizovana u julu 2012. i januaru 2013. također u prostorijama IUS-a. Ove aktivnosti većim djelom pomažu i omogućavaju, kako sami učenici i njihove škole, tako i nadležna ministarstva na različitim nivoima. Ovo je idealna prilika i za kompanije koje se bave informatikom i srodnim djelatnostima da se jave i da pomognu razvoj najboljih mladih talenata, ali i ulože u svoju budućnost i budućnost svih nas&quo t;, rekao je prof. dr. Haris Gavranović, predsjednik Udruženja “Informatičke olimpijade u BiH”.

Kao nagradu za postignute rezultate na održanom takmičenju, od strane menadžmenta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dodijeljene su stipendije za školovanje na ovom Univerzitetu za najbolje plasirane takmičare (maturante).

Više informacija i detalja o održanom takmičenju može se naći na web stranici Univerziteta www.ius.edu.ba ili na stranici Udruženja www.bhoi.net.

Top