Vanredni Prof. Dr. Mustafa Bal na Danima palestinske kulture

Assoc. Prof. Dr. Mustafa Bal’s Poetry at Days of Palestinian Culture

U noći 24. novembra 2016. godine, na ceremoniji zatvaranja Dani palestinske kulture u Collegium Artisticumu, Dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka Vanredni Prof. Dr. Mustafa Bal recituje svoju pjesmu “Gazzeli Yusuf'tan Cevap” (“Odgovor Gazan Yusufa”) na turskom jeziku.

Pjesma Prof. Dr. Bala je napisana i objavljena u 2014. godini, a napisana je kao odgovor na pjesmu turskog pjesnika Cahit Koytak pod nazivom "Gazze Risalesi" ( "Depeša mom sinu Gazanu"), u kojoj on opisuje zločine u Gazi i Palestini obraćajući se dječaku Jusufu. “Odgovor Gazan Yusufa” kaže da je Palestina sada moderna, fragmentovana pjesma. Dalje mu govori da bi mogao pisati o svom zavičaju, Koytak treba prvo napisati izgubljeni ep koji treba zakopati duboko u zemlju. To znači da će se Koytakova pjesma širiti kao i palestinska dijaspora koja živi u odvojenim dijelovima svijeta. Zatim Yusuf nastavlja da opisuje svoje rodno mjesto, rekavši da je rođen u cvijetnom krevetu gdje postoji cvijeće čije mladice zaljeva smrt.  

Onda sa četvrtim poglavljem, Yusuf počinje dekonstruisati velike, civilizovane ljudske mitove - ljudskosti koji bi trebali da pomognu u poboljšanju i napretku. Pri tome je koristio jedan od najpoznatijih Šekspirovih govora: "Cijeli svijet je pozornica", gdje zaključuje da pošto su veliki pisci kao što je Šekspir umrli, čovječanstvo je sada rođeno, živi i umire u modelu smrti. 

Sa narednim poglavljem, Yusuf izražava svoje gađenje prema mitu o humanosti, i tvrdi da je čovječanstvo na prekretnici, humanost je palo na Grbavici i Nanjingu, humanost je zadržana u rezervaciji u Americi, i slično. 

U šestom poglavlju, Yusuf, ovaj put u bogato rimovanoj pjesmi, definira ko je on, i prikazuje svoj identitet naglašavajući svoje mjesto rođenja, Gazu. Pjesmu završava definirajući Cahit Koytaka kao pjesnika ljubavi s mirisom Palestine.

Svojim performansom dr. Mustafa Bal znatno je obogatio Dane palestinske kulture u Sarajevu kako u jezičkom tako i na umjetničkom načinu. Učešće dr. Bala na događaju, kao i saradnja sa našim Odjelom za umjetnost nastavlja trend naše kulturološke saradnje kako sa lokalnim umjetnicima tako i sa zajednicom širom svijeta.

Share