Upravo sada: Promocija knjige

U ovom trenutku na IUS-u se održava promocija knjige pod nazivom: “Bosnian and Herzegovinian's commercial and economic relations with Turkey: The status of B&H's economy and recommendations for the future”, autora prof. dr. Mehmeda Ganića i doc. dr. Azre Branković. Autori knjige su uvaženi profesori Fakulteta menadžmenta i javne uprave na IUS-u. Prof. dr. Yücel Oğurlu je urednik ove knjige.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio knjige analizira makroekonomske trendove i poslovno okruženje. Autori su za analizu uzeli i tržišni odnos između Bosne i Hercegovine i EU zemljama, bilateralni tržišni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kao i legalno i ekonomsko okruženje za strane investitore.

Drugi dio je baziran na analizu rezultata, koji su proizvod kvalitativnog istraživanja. Ono što je bilo uključeno u ovo istraživanje jesu intervjui turskih kompanija koje investiraju u Bosnu Hercegovinu i kakva su njihova iskustva u vezi poslovanja. Istraživanje je obuhvatilo period april-maj 2016. godine.

Knjiga je veoma važna kolekcija iskustava turskih kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini i prikaz svih prednosti i nedostataka investiranja u Bosni u Hercegovini. U ovoj knjizi također, možemo pronaći upute ili preporuke budućim turskim investitorima. Autori su predstavili knjigu kao odličan vodič za tursku ambasadu, koja bi pomogla turskim investitorima da bez poteškoća djeluju i investiraju u Bosnu i Hercegovinu. 

Posebnu zahvalu dugujemo trgovinskom atašeu Sedatu Yildizu, za njegovu nesebičnu podršku u realizaciji ovog projekta.

Također, veliku zahvalu za prisustvovanje dugujemo press atašeu Omeru Četresu, vjerskom atašeu Hasanu Atliju, atašeu za obrazovanje Vasi Eteu i Hamzi Doganzau.

Top