UNA Talks: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

UNA Talks: International Day of Elimination of Violence against Women

24.11.2021. godine, Asocijacija Ujedinjenih naroda IUS-a (UNA) je organizovala UNA Talks sa dr. Jagom Salmonom, voditeljem Ureda rezidentnog kooridnatora UN-a u BiH. Tema je bio 25. novembar  – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kao jedan od Ciljeva održivog razvoja, rodna ravnopravnost i borba protiv nasilja nad ženama je jedno od ključnih pitanja u svijetu. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije izrađenom prije Covid-19 pandemije, svaka treća žena je doživjela neki oblik nasilja od strane člana porodice ili partnera. Pored toga, žene iz svih slojeva društva su se susrele sa nasiljem tokom života. Nasilje je postalo globalna pandemija koja utiče na sve sfere života.   

Tokom 2020. godine, 80% zemalja je usvojilo određene pravne mjere kako bi zaustavile nasilje nad ženama. U prvim mjesecima pandemije, posebno tokom perioda karantene i ograničenog kretanja, nasilje nad ženama se višestruko povećalo. Nadalje, važno je napomenuti da se mnogi slučajevi ne prijave. Nasilje je veoma često povezano sa identitetom i kulturom i to je jedan od razloga zašto ga je tako teško eliminisati.

U posljednjih 20 godina, UN radi na aktivnostima koje se odnose na nasilje nad ženama: podizanje svijesti, prikupljanje informacija, primjena postojećih zakona, itd. Njihove buduće aktivnosti će uključivati i osnivanje kriznih centara, linija za pomoć i skloništa kao i usku saradnju sa policijom i hitnim službama.

Međutim, jedina prava promjena može proizaći iz samog društva. Jedan takav primjer je Facebook grupa “Nisam tražila” koja javnosti anonimno predstavlja slučajeve nasilja nad ženama i time stvara prilike za razgovor i podizanje svijesti o ovom obliku nasilja u društvu. Žene koje rade u javnoj sferi su posebno izložene online uznemiravanju.   

Za promjene je potrebno vrijeme i u slučaju nasilja nad ženama, prevencija je najvažniji korak i najefikasnija mjera za njegovo eliminisanje. Na kraju, nasilje nad ženama nije pitanje žena, to je pitanje društva: društvo mora razumjeti da kada se nasilje dogodi, žrtva nije kriva. Zločin je taj koji se treba osuditi, a ne žrtva.

Panel diskusiju je vodio gosp. Anes Kadić, predsjednik Asocijacije Ujedinjenih naroda na IUS-u.

Share