Učenici OŠ "Isa-beg Ishaković" i gimnazije “Maarif Koledž” rijetki koji nastavu prate na pametnim tablama

Učenici Prve privatne osnovne škole "Isa-beg Ishaković" i gimnazije “Maarif Koledž”u Sarajevu nastavu su počeli pratiti putem pametnih ili interaktivnih tabli, a ove obrazovne ustanove su među prvima u BiH čije su učionice u potpunosti opremljene ovim tablama.

Pametne table, koje je školama osigurala Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), imaju za cilj poboljšati kvalitet nastave i generalno obrazovanja.

Osim što učenicima pruža brojne olakšice u nastavi, pametna tabla omogućava prikaz videozapisa i fotografija u visokim rezolucijama, te na jednostavan način se na nju mogu prenijeti potrebne materijale s interneta.

Iz osnovne škole navode kako će ova tehnologija značajno doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju.

Direktorica osnovne škole "Isa-beg Ishaković" Nezira Popovac istakla je kako su sve pametne table popraćene projektorima i kompjuterima, no da table nisu izgubile onu svoju prvobitnu funkciju, odnosno da učenici i nastavnici po njima mogu i pisati.

- To je nova tehnologija table. Na njima su instalirani programi za svaki predmet, tako da svaki nastavnik ima svoju šifru i na osnovu koje je i koristi - kazala je Popovac.

Jedna o najbitnijih osobina pametne table jeste što je praktična i korisna za djecu, istakla je Popovac, te naglasila kako će na osnovu njih učenici sami učestvovati u pripremi pojedinih nastavnih jedinica.

- Cilj je da djeca samokritički, sama donose zaključke, a da nastavnik bude samo voditelj tog procesa. Poznato je da se djeca danas dobro koriste tehnologijom, stoga će ove table biti itekako korisne za inovaciju, rad sa djecom, korištenje novih metoda - naglasila je Popovac, dodavši kako je obrazovna ustanova na čijem je čelu, među prvima u BiH čije su sve učionice pokrivene pametnim tablama.

Osim osnovne škole, na pametnim tablama rade i učenici gimnazije "Maarif Koledž", koja također djeluje u sklopu SEDEF-a.

Direktorica gimnazije "Maarif Koledž" Mubera Halilčević podsjetila je kako je ova škola počela s radom u septembru ove godine, gdje je upisano jedno odjeljenje. Ona je također ukazala na značaj opremanja učionica modernom tehnologijom.

- Projekat opremanja pametnim tablama omogućit će jednu interaktivnu nastavu, uvođenje multimedijalnih sadržaja, koji će omogućiti kreativnu, dinamičnu i fleksiblinu nastavu. Osim toga, bit će ostvaren i značajan doprinos dobroj realiziciji nastave kako sa aspekta učenika, tako i profesora - kazala je Halilčević.

Fondacija za Razvoj Obrazovanja Sarajevo je kroz Prvu osnovnu školu "Isa-beg Ishaković", Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), vrtić "Kid IUS", te "Maarif koledž" koji je nedavno otvoren, zaokružila cjelinu koja će se baviti odgojem i obrazovanjem djece, učenika i studenata od predškolskog do visokoškolskog nivoa.

Top