Svečano dodijeljene diplome polaznicima petog ciklusa programa „Moja praksa“

U ponedjeljak, 25. aprila 2016. godine, održana je svečana dodjela diploma polaznicima petog ciklusa programa „Moja praksa“ u sklopu projekta Partnership for Innovation kojeg finansira USAID.

Program se odvija u semestarskim ciklusima i omogućava studentima priliku za rad na stvarnim projektima uz mentorstvo inženjera iz lokalnih preduzeća informatičko-komunikacijskog sektora. Cilj programa je omogućavanje unapređenja praktičnih znanja i stjecanje iskustva u primjeni naprednih tehnologija za nezaposlene mlade ljude kako bi se što bolje pripremili za izlazak na tržište rada. Više od 27% polaznika ovog programa u Sarajevu je i dobilo zaposlenje neposredno po završetku njihovih ciklusa.

Peti ciklus praksi, od planiranih šest, uspješno je savladao 51 student. Učesnici su imali tromjesečnu praksu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu te u 12 lokalnih preduzeća iz IT sektora.

„Internacionalni univerzitet u Sarajevu će nastaviti podržavati ove i slične projekte i aktivnosti koje imaju za cilj  kvalitetno povezivanje obrazovnog sektora i industrije te smanjenje visoke nezaposlenosti u BiH“, izjavio je Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

„Zahvaljujem se preduzećima i fakultetima što su prepoznali vrijednost ovog programa uz nadu da će njegova kontinuirana implementacija pomoći otvaranju novih radnih mjesta u sarajevskoj regiji“, izjavio je g. Peter Duffy,  direktor Misije USAID-a u BiH.

Sabina Muminović, polaznica programa „Moja praksa“ kaže da joj je ovo bilo odlično iskustvo: „Program 'Moja praksa' je bio pravi način, pravi put, kako da dođem do željenog radnog mjesta. Nakon odslušanih predavanja predstavnika kompanija učesnica 'Moje prakse', dobila sam priliku da radim praktičnu obuku u 'East Codes and Tours-u'. 'Moja praksa' je uspješan korak na početku moje karijere.“

Osim Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, u programu su učestvovale sljedeće firme i akademske institucije: Ping, Comtrade, Green River Media, AtlantBH, King ICT, Imtec, Olivebh, Raiffeisen Bank, Unis TOK, Bosna Bank International, East Codes & Tours, 2andThree kao i Elektrotehnički Fakultet, Fakultet za Saobraćaj i Komunikacije,  Mašinski Fakultet i Sarajevo School of Science and Technology.

Top