SBF - Obrazovni potencijal u regionu

U četvrtak 17. maja 2012.godine, drugog dana Sarajevo Business Foruma 2012., održana je panel diskusija o na temu "Obrazovni potencijal u regionu".

Moderator panela bio je ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH, gosp. Damir Mašic, dok su učesnici u diskusiji bili ugledni ambasadori, profesori, te privrednici iz zemlje i svijeta:
Njegova ekselencija, Syed Khalid Amir Jafferi, Ambasador Pakistana u BiH,
dr. Adil Bushnak, predsjedavajuci grupacije Bushnak Group, iz Saudijske Arabije,
gdin. Datuk David Chua, predsjedavajuci grupacije Um Holdings sdh Bhd, iz Malezije
prof. dr. Danica Purg, predsjednica IEDC – Bled School of Management and CEEMAN, iz Slovenije,
prof.dr. Ejup Ganić, rektor Univerziteta SSST u Sarajevu,
prof. dr. Özer Çınar, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Özer Çınar u svom izlaganju naglasio je da je obrazovanje jedno od prioritetnih područja za investicije u Bosni i Hercegovini, kojom prilikom je naveo primjere trenutnih te potencijalnih ulaganja Turske Vlade u obrazovanje u BiH. Rektor Dr. Çınar istakao je, također, da se pozitivni rezultati tih ulaganja svakodnevno odražavaju kroz uspjehe učenika i studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu na poljima matematike, fizike i drugih oblasti čije istraživačke jedinice se konstantno razvijaju na IUS-u.

"Ukoliko želimo uspostaviti stabilnu i prosperitetnu regiju, potrebno je podržati proces obrazovanja", istakao je Prof.Dr. Çınar, te dodao da je multietnička atmosfera u Sarajevu i Bosni i Hercegovini dodatni razlog za kvalitetno obrazovanje u koje bi se trebalo investirati.

Obrazovanje predstavlja jedno od ključnih polja putem kojih se može doprinijeti napretku društva i države, naglasio je rektor Prof.Dr. Özer Çınar.

Top