Promocija naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu „Edicija Bošnjaci“ održana u Narodnom pozorištu

U nedjelju, 23.septembra 2018, povodom 25. godišnjice historijskog vraćanja imena Bošnjak, u Narodnom pozorištu u Sarajevu promovisano je I kolo "Edicije Bošnjaci"

Ono čime se IUS posebno ponosi je činjenica da je “Edicija Bošnjaci" rezultat naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a voditelj naučno-istraživačkog projekta je prof. dr. Admir Mulaosmanović, dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka na IUS-u.

Riječ je o naučno-istraživačkom projektu u saradnji medijske kuće "Simurg Media" (inicijator projekta je sedmičnik "Stav"), Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Partneri su Bošnjačko nacionalno vijeće iz Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Izetbegovića.

Glavni urednik projekta "Edicija Bošnjaci" je Filip Mursel Begović, a izvršni urednik Mahir Sokolija. Koordinatori projekta su Fahrudin Rizvanbegović i Adnan Žiško.

Deset knjiga "Edicije Bošnjaci" bit će objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige "Bosanski jezik", "Kratka historija kulture Bošnjaka", "Kratka politička historija Bošnjaka", "Alija Izetbegović" i "Bošnjaci o Bosni i sebi - Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike".

Tokom promocije prvog kola u Narodnom pozorištu prikazan je uvodni film o Bošnjačkom saboru, a organiziran je i prikladan muzički program.

Profesor Mulaosmanović je izjavio: "Večeras dokazujemo značajnu stvar. Stasale su generacije koje imaju znanje, snagu i htijenje da istraže, napišu i objasne svom narodu najznačanije teme bitne za njegovanje i očuvanje identiteta, da objasne sebe sebi i sebe drugima", rekao je Mulaosmanović.

Istakao je kako je bitna budućnost u kojoj će bošnjački narod imati oslonac na institucije koje brinu o njegovom duhovnom, kulturnom i obrazovnom napredovanju.

Dodao je kako je želja bila doprijeti do široke publike i da je zbog toga format lako čitljiv, razumljiv i jednostavan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao kako je projekt prvog kola knjiga "Edicija Bošnjaci" primjer kvalitetnog i društveno odgovornog projekta.

"Imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta. Mlade i sposobne naučnike na prvom mjestu, u koje moramo više ulagati. Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda, jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvorit će vrata izradi enciklopedija, riječnika, leksikona, književnih antologija", dodao je Izetbegović.

Pročitani su i dijelovi iz knjige objavljene u ediciji "Bošnjaci o Bosni i sebi - Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike".

Promocija drugog kola planirana je za kraj 2018. odnosno tokom 2019. kada će javnosti biti predstavljeni naslovi "Kratka historija Bošnjaka", "Kratka historija islama u BiH", "Kratka historija bošnjačke književnosti", "Genocid nad Bošnjacima" i "Kratka historija Armije Republike BiH".

Na kraju je predstavljena i Mapa kulturnog naslijeđa Bošnjaka čiji je autor Emir Isović, PR službenik Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Mapa grafički prikazuje geografsku rasprostranjenost kulturnog naslijeđa, koje smo zatekli od naših predaka i koje smo odlučili sačuvati i predati narednim generacijama.

Promociji u Sarajevu prisustvovao je i Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Ahmet Yildirim, ambasador republike Turske u BiH Nj. E. Haldun Koc, te brojni državni zvaničnici i drugi gosti.

Top