Prof. dr. Emin Tahirović sa IUS-a pomaže u borbi protiv COVID-19 u BiH

 

Prof. dr. Emin Tahirović sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka na IUS-u, jedan je od članova tima koji rade na projektu ANUBIH “Epidemiološko-lokacijski obavještajni sistem”, koji je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gosp. Šefika Džaferovića.

Akademija Nauka i Umjetnosti BiH (ANUBIH), tačnije Odbor za Mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka na čelu s akademkinjom prof. Mirsadom Hukić uz podršku kompanije GAUSS koja se bavi primjenom geoinformacionih tehnologija pokrenula je incijativu za uspostavljanje geoinformacionog sistema za podršku epidemiološkom nadzoru i nastojanjima nadležnih da epidemiju stave pod kontrolu.

Prof. dr. Emin Tahirović se na poziv svoje suradnice dr. sci. doc. Fadile Serdrević pridružio ovom eminentnom timu. Članovi ovog naučnog tima su: akademkinja Mirsada Hukić, prof. dr. Mirza Ponjavić, prof. dr. Almir Karabegović, dr. sci. Elvir Frehatbegović te dr.sci. Fadila Serdarević. “Članovi tima svojim stručnim profilima dopunjavaju jedni druge, pa tu imamo epidemiologa, mikrobiologa, geoinformatičare i mene kao biostatističara. Nakon početnih nastojanja da osiguramo podatke s terena, uspjeli smo ostvariti produktivnu komunikaciju s Tuzlanskim Kantonom, Kantonom Sarajevo, Srednjobosanskim Kantonom, Bosansko-podrinjskim Kantonom, Hercegovačko-neretvanskim kantonom, Unsko-Sanskim kantonom i Posavskim Kantonom (tim hronološkim redom). S oficijelne stranice Ministarstva civilnih poslova BiH preuzeli smo podatke na nivou BiH te dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH. Glavni fokus našeg tima je bio na prostorno – vremenskom prikazu i opisu širenja epidemije, a u svrhu evaulacije epidemiološkog nadzora i efikasnosti uspostavljenih restriktivih mjera i mjera socijalne distance. Razvili smo kompartmentalne epidemiološke modele za svaki od kantona posebno, te usporedili naše parametre širenja epidemije, sa simuliranim situacijama kod nas ukoliko bi se desili scenariji iz Španije i Italije. Također smo, iz dobijenih podataka za svaki od kantona koji su podiijelili svoje podatke s nama, uspjeli izračunati dnevni reprodukcijski broj Rt, koji opisuje prosječan broj zaraženih od strane primarno zaraženog unutar njenog/njegovog infektivnog perioda”, objasnio je prof. Tahirović.

On ističe da je ova metrika, Rt, jako važna za praćenje širenja infekcije, jer se mijenja u zavisnosti od akcija i mjera koje se donose u društvu, pa kada građani dosljedno primjenjuju mjere opreza poštujući socijalnu distance, njena vrijednost opada.

 

 

 

 

Ovaj istraživački tim je u međuvremenu prezentovao rezultate i saznanja predsjedavajućem Predsjedništva BiH gospodinu Džaferoviću, a nakon toga i članovima ANUBiH, Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuzli i članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Prof. Tahirović dalje pojašnjava: “Trenutno smo u fazi izrade naučnog rada koji planiramo uskoro poslati na stručnu recenziju s ciljem objave, te razvoja interaktivne web stranice u sklopu ANUBiH domene, na kojoj će se javnost moći informirati o projektu ELIS i vizuelno doživjeti prostorno-vremensko širenje epidemije u BIH. Meni je zaista bila čast svojim znanjem i iskustvom pomoći i podržati korisnim informacijama zdravstvene radnike širom naše zemlje koji se i dalje bespoštedno bore protiv epidemije”.

IUS je zaista ponosan da naši profesori svojim intelektom i vještinama doprinose ovoj planetarnoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja i želimo im da na tom putu uspiju i istraju.

U prilogu je i link na prezentaciju projekta članovima ANUBiH.

https://www.anubih.ba/index.php/bs/arhiva-vijesti/481-video-prezentacija...

 

Top