Obilježavanje 20. godišnjice IUS-a - Predavanje prof. dr. Veysela Eroğlua: "Tajne uspjeha"

“Secrets of Success” by Prof. Dr. Veysel Eroğlu

U četvrtak 14. decembra 2023. godine, u okviru proslave 20. godišnjice Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), organizovana je konferencija pod nazivom "Tajne uspjeha". Počasni gost je bio prof. dr. Veysel Eroğlu, bivši ministar šumarstva i vodoprivrede.

Među istaknutim zvanicama su bili gospodin Hasan Topaloğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i predsjednik Upravnog odbora za međunarodne eknomske odnose (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEIK); prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, jedan od osnivača IUS-a; prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a; gospodin Abdülkadir Taçyıldız, bivši predsjednik Fondacije SEDEF i jedan od njenih osnivača, zajedno s drugim istaknutim gostima, akademskim osobljem i studentima IUS-a.

Prof. dr. Ahmet Yıldırım je u svom uvodnom obraćanju naglasio posvećenost IUS-a svojoj misiji i viziji, ističući posvećenost institucije izvrsnosti i visokokvalitetnom obrazovanju tokom dvadeset godina svog postojanja. Univerzitet se razvio u cijenjenu visokoobrazovnu instituciju, stekavši priznanje ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i širem regionu.

Tokom svog inspirativnog govora, prof. dr. Veysel Eroğlu podijelio je uvide u tajne uspjeha, koje je crpio iz svojih iskustava kao univerzitetski profesor i ministar šumarstva i vodoprivrede. Istakao je značajna postignuća, uključujući rješavanje problema opskrbe vodom u Istanbulu i na Prinčevskim ostrvima, te se prisjetio uspjeha projekta Zlatni rog koji je stekao međunarodno priznanje.

Kada je govorio o historijskim vezama između Bosne i Hercegovine i Turske, prof. Eroğlu se također dotakao trenutnog sukoba u Palestini, povlačeći paralele s historijskim događajima. Zadnji dio njegovog govora bio je posvećen prenošenju mudrosti budućoj generaciji stručnjaka. Istakao je ključne principe uspjeha, uključujući postavljanje ciljeva, postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, prihvaćanje kritika, saradnju s kolegama, poštovanje rokova, efikasno upravljanje vremenom, brzo donošenje odluka, znatiželju, samorefleksiju, proaktivnost, optimalno korištenje intelektualnih kapaciteta i izvršavanje zadataka na najbolji mogući način.

Konferencija je završila dodjelom zahvalnice prof. dr. Veyselu Eroğluu od strane gospodina Hasana Topaloğlua, predsjednika Fondacije SEDEF. Također, je dodijeljena zahvalnica prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću od strane gospodina Abdülkadir Taçyıldıza, bivšeg predsjednika Fondacije SEDEF i jednog od njenih osnivača.

Share