Ljetna škola engleskog jezika na IUS-u

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, u okviru Škole engleskog jezika (ELS), svake godine organizuje se Ljetna škola engleskog jezika.

Ljetna škola se održava mimo redovne nastave u ELS-u i namijenjena je učenicima ili studentima iz BiH i inostranstva, koji žele da u kratkom periodu savladaju osnovne vještine komuniciranja na engleskom jeziku.

Škola nudi kvalitetne i intenzivne časove engleskog jezika i pruža priliku studentima i učenicima da kontinuirano poboljšavaju svoje čitanje, pisanje, govor, te vještine pismenog i usmenog komuniciranja na engleskom jeziku.

Školu, također, mogu pohađati i studenti koji su primljeni na IUS, a koji žele da usavrše svoj nivo znanja.

Prije početka nastave, svi polaznici pristupaju preliminarnom ispitu iz engleskog jezika, kako bi se odredio njihov nivo poznavanja jezika i grupa kojoj će pripadati.

Imajući u vidu veliki broj polaznika, njihovu starosnu dob, motivaciju, zemlju iz koje dolaze, kao i nivo poznavanja engleskog jezika, IUS svake godine organizuje dvije vrste intenzivnog kursa u okviru Ljetne škole engleskog jezika: kurs koji traje 8 sedmica, uključujući i završne ispite na kraju nastave, i kurs koji traje 3 sedmice. Oba kursa se sastoje od 25 časova sedmično.

U ovim intenzivnim kursevima engleskog jezika na IUS-u svake godine učestvuju mnogobrojni učenici i studenti iz BiH i čitavog svijeta. Ove godine nastava je počela 20. juna 2013. godine.

Intenzivni kurs od 3 sedmice ove godine okupio je 121 srednjoškolca iz Turske, kojima je IUS osim intenzivne nastave, obezbijedio hranu i smještaj u studentskim domovima, u okviru kampusa IUS-a na Ilidži. Učenicima je također osmišljen i zanimljiv program s vannastavnim aktivnostima, u okviru kojeg su imali priliku posjetiti bh. gradove poput Sarajeva, Visokog, Mostara, Počitelja, Travnika, te se upoznati sa bogatom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama BiH.

AYSENUR KAHVECI Dolazim is Istanbula. Došla sam na Ljetnu školu engleskog jezika na IUS-u jer sam imala najviše poena na predmetu Engleskog jezika u takmičenju, koje je organizovala moja škola. Željela sam biti dio ovog programa, jer sam to vidjela kao divnu priliku da naučim engleski, te da se upoznam sa različitim kulturama i da upoznam nove prijatelje. Nakon što sam došla na IUS, primjetila sam kako je Ljetna škola organizovana profesionalno, sa prijateljskom i toplom atmosferom. Definitivno sam poboljšala moje sposobnosti pisanja, čitanja i slušanja i postala sam samouvjerenija. Ovo iskustvo mi daje posebno dobre temelje s obzirom da planiram studirati u inostranstvu. Uživala sam u svom boravku u Sarajevu, jer je to kultura slična mojoj, te sam se osjećala lijepo i opušteno. Bila sam pogotovo impresionirana sa multikulturalnim okruženjem u Sarajevu, što čini ovaj grad idealnim za odmor u budućnosti. Pored Sarajeva, posjetili smo i Mostar, kojim sam bila impresionirana zbog njegovih prirodnih ljepota i šarma. Definitivno bih preporučila IUS i Sarajevo svim mojim prijateljima, jer je to bilo predivno iskustvo za mene.

NURBANU HAYIRIz Istanbula sam. Saznala sam za Ljetnu školu engleskog jezika na IUS-u preko oglasa u mojoj školi. Odmah mi se svidjela ta ideja, jer se to činilo kao divna prilika za mene da poboljšam moje znanje engleskog jezika u okruženju u kojem se priča isključivo engleski jezik. Ljetna sškola je organizovana veoma pažljivo sa nevjerovatno prijateljski raspoloženim profesorima. Bila sam impresionirana investicijama koje su učinjene na IUS-u, tako da studenti iz cijelog svijeta mogu doći i studirati u međunarodnom okruženju. Engleski jezik je najrašireniji svjetski jezik koji se koristi kao jezik edukacije i nauke, tako da je bilo važno za mene da učestvujem u programu poput ovog. Posjetili smo mnoga mjesta u Bosni i sva su mi se svidjela. Bosna je zemlja velike ljepote i historije, i posebno gostoprimivih ljudi. Defitinivno bih preporučila Ljetnu školu engleskog jezika drugima, jer je to jedistvena prilika da vidite nešto drugačije i da poboljšate svoje jezičke sposobnosti.

SAMI YAVUZGrad iz kojeg dolazim je Istanbul, Turska. Učitelji iz moje škole su me savjetovali da se prijavim na takmičenje koje je kao nagradu imalo mjesto u Ljetnoj školi engleskog jezika na IUS-u. Htio sam se uvjeriti koliko su dobre moje jezičke vještine, te dobiti priliku da koristim znanje koje sam stekao ranije u svojoj školi u međunarodnom okruženju. Program koji nam je ponuđen je bio intenzivan, stoga smo svi napredovali brzo. Posebna pažnja je bila posvećena segmentu govora engleskog jezika, što smo svi shvatili kao korisnu stvar. Moj profesor Emir Šehić, bio je profesionalan i prijateljski raspoložen, stoga sam uživao u časovima. Kako se engleski smatra globalnim jezikom, znanje koje sam stekao ovdje će mi sluzžiti u budućem obrazovanju i karijeri. Tokom mog boravka imao sam priliku da se upoznam sa ljepotama Bosne, a pogotovo sam bio impresioniran okolišom, te prirodnim ljepotama koje ima ova zemlja. Preporučio bih IUS drugima, jer i sam imam veliku želju da se vratim ovdje jednog dana s obzirom da su ljudi u Bosni ostavili pozitivan utisak na mene.

Top