Izložba Odsjeka umjetnosti – “Naše vrijeme”

Odsjek umjetnosti je prvi put organizovao, javni ispit, odbranu i izložbu pod nazivom "Naše vrijeme". Izložba je propraćena debatom između autora i profesora u Art galeriji IUS-a, 18. januara u 12:00 sati.

Izložena djela i dizajni predstavljaju završne ispite i projekte studenata drugog ciklusa studija M. Furkan Hizir, Tanje Ćurić, Merise Bašić i Muhamed Suiçmez. Djela predstavljaju zbir radova i projekata odrađenih kroz predmete kritična praksa, studio projekat i vizuelne kulture i ideologije, predvođene vanr. prof. dr. Lejla Panjetom i doc. dr.. Branko Vekićem. Tanja Ćurić predstavila je ilustracije, slike, postere za političke kampanje, vizualne identitete. Merisa Bašić je izložila postere na tematiku rodnih pitanja, te scenografiju za predstavu Psihoza, uključujući plakat i katalog za pozorišnu predstavu Tamo - Vamo. M. Furkan Hizir prezentovao je vizualni identitet košarkaške reprezentacije BiH i dizajn korica knjige. Izrada vizualnog identiteta za pozorišne predstave u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih, kao i plakate kampanje za podizanje svijesti za projekat “Dark Side of Technology” je takoćer djelo Hizira. Muhamed Suiçmez predstavio je ilustracije turskih narodnih priča, i negativne aspekte društvenog umrežavanja kao kampanju za podizanje svijesti. Neki od radova koji su predstavljeni su prvi nacrti, a neki su već konačne verzije vezane  izradu magistarskih radova. Osim toga, plakati za kampanje Plagijat / Autorska prava su također dio izložbe. Važno je naglasiti da su neki od radova i dizajna M. Furkana Hizir, Tanje Ćurić i Merise Bašić profesionalni projekti rađeni za kulturne institucije u Sarajevu.

Dr. Vekić je uvodnim govorom otvorio izložbu, te ujedno i moderirao debatu. Svojim kritičkim razmišljanjima i stavovima, profesori i predavači Odsjeka umjetnosti doprinijeli su kvaliteti debate koja je upriličene otvaranja izložbe. Dr. Panjeta, izjavila je da ovakva praksa provođenja završnih prati norme visokog standarda umjetničkih škola i umjetničkih akademija širom svijeta, te da će VACD raditi na implementaciji ove prakse u procesu obrazovanja u umjetnosti na redovnoj osnovi.

Izložba će biti otvorena do 25. januara 2017. godine.

Top