Izložba i predavanje u znak sjećanja na žrtve masakra u Hodžaliju

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), u srijedu, 25. februara 2015. godine upriličena je izložba i predavanje u znak sjećanja na žrtve masakra koji se prije 23 godine desio nad stanovnicima azerbejdžanskog sela Hodžalija. Predavanje je održano u velikom amfiteatru IUS-a, te je u ime organizatora prisutne goste pozdravio šef diplomatske misije Azerbejdžana u BiH, Ismail Jafarov. 

"Azerbejdžanski narod koji je preživio genocid u Hodžaliju sa velikim razumijevanjem se odnosi prema tragičnim dešavanjima u Srebrenici. Genocid nad stanovništvom Hodžalija ima samo jedan razlog, oni su bili Azerbejdžanci. Kada govorimo o Hodžaliju, nemoguće je sakriti emocije zbog te februarske noći gdje je, uz ostale, ubijeno 63 djece", kazao je Jafarov. 

U ime IUS-a, gostima se obratio i prof. dr. Metin Boşnak sa Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS), koji je tokom predavanja naglasio važnost obilježavanja genocida i podsjećanja novih generacija na historiju. Predstavnik Udruženja bosansko-azerbejdžanskog prijateljstva, Samir Šibonić, naglasio je da se narod Bosne i Hercegovine suosjeća sa narodom Azerbejdžana najviše zbog ratnih dešavanja kroz koje je prošla BiH.

Top