IUS studentice učesnice studentske konferencije o Aliji Izetbegoviću: "Bosna prije svega"

U subotu, 22. oktobra 2016. godine, u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je studentska konferencija posvećena prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Povodom 13. godišnjice od smrti Izetbegovića konfrenciju su organizirali Udruženje ''Mladi muslimani'', Fond ''Bošnjaci'' i Muzej ''Alija Izetbegović 1925-2003.".
Konferencija je podijeljena u tri panela, u okviru kojeg su studenti izlagači predstavili svoje radove koji se odnose na život i djelo Alije Izetbegovića.
Tematski na konferenciji su bili prezentovani radovi o školovanju i profesionalnom životu Izetbegovića, njegovim odnosom prema mladomuslimanskom pokretu, te ulozi predsjednika.
Također se razmatralo i o Izetbegovićevom odnosu prema predstavnicima međunarodne zajednice, njegov odnos prema ulemi i Islamskoj zajednici, ali i političkoj njegovoj viziji, temeljnim idejama Islamske deklaracije i vremenu provedenom u zatvoru.
Sekretar Udruženja "Mladi Muslimani" Anes Džunuzović je najavio da će konferencije biti održane i u drugim gradovima BiH, kao i u Turskoj, a izlaganja studenata o temi "Bosna prije svega" bit će sabrana u zborniku, koji bi javnosti trebao biti dostupan sljedeće godine.

Merjem Brković i Adna Mešanović, studentice IUS-a, izlagale su  o životu i djelu Alije Izetbegovića kroz naučni rad i istraživanja. 

"Svi smo se podjednako potrudili da iznesemo onoliko koliko smo istražili i istinu o Aliji Izetbegoviću kroz ono što je zapravo on bio, bez ikakve maske jer kažu da su masku preuzeli drugi. Moja tema jeste politička vizija Alije Izetbegovića", pojasnila je Brković.

Kroz svoje istraživanje ona je izneijela podatke o njegovoj snazi, ideji i političkoj viziji, tačnije kako je on vidio BiH i njegov narod.

 

Top