IUS predstavio projekte, inovacije i radove na prvom Sarajevo Maker Faire

maker

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je ponosan što je dio prvog Maker Fairea koji se održava u Sarajevu 28. i  29. maja. Studenti i osoblje sa studijskih programa Elektrotehnika i elektronika, Mašinstvo, Arhitektura, Genetika i bioinžinjering, Softverski inžinjering i Psihologija kao i predstavnici Centra za istraživanje i razvoj IUS-a, te studentskog kluba "Aviation" su predstavili svoje kreativne projekte i inovacije.

Maker Faire je najveći sajam na planeti pokrenut u SAD-u 2006. godine – porodični festival inovacija, kreativnosti i snalažljivosti koji slavi maker pokret. Maker Faire je prije svega osmišljen da bude progresivan i predstavlja makere koji istražuju nove oblike i nove tehnologije. Ističe inovacije i eksperimentiranje u nauci, inžinjeringu, izvedbama i rukotvorinama.

Maker Faire Sarajevo će trajati dva dana i okupiće više od 100 izlagača iz BiH i regije podijeljenih u različite zone kao što su high-tech zona, kutak za djecu i tinejdžere, STEM radionice i škole, EDU zona, VR i dronovi kao i predstavnici različitih kompanija i industrije.

IUS će predstaviti svoje radove i dizajn praktičnih projekata uključujući 3D printanje, dron simulatori, eksperimente sa mikrokontrolerima, 3D i 2D arhitektonske modele i softver za modeliranje, niz eksperimenata iz genetike i bioinžinjeringa kao i zanimljivu virtuelnu realnost i eksperimente sa vještačkom inteligencijom.

Maker Faire se održava na Skenderiji (plato i Dom mladih) i otvoren je u subotu (28. maj) od 10:00 do 18:00 i nedjelju (29. maj) od 10:00 do 15:00.

Share