IUS ispratio šestu generaciju diplomanata

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je u petak, 13. juna 2014. godine, ispratio šestu generaciju diplomanata dodiplomskog i postdiplomskog studija. Na svečanoj ceremoniji dodjele diploma za generaciju 2014. u dvorani Univerziteta, bili su prisutni članovi rukovodstva, profesori i studenti IUS-a, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji i gosti. Među prisutnima su bili i članovi diplomatskog kora, veliki broj uglednih gostiju iz kulturnog, ekonomskog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine i inostranstva, uvaženi gost iz Republike Turske, potpredsjednik AKP partije Turske, prof. dr. Mustafa Şentop, i drugi turski politički zvaničnici.

Ceremoniji su prisustvovali rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Oğurlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, Hasan Topaloğlu, predsjednik Upravnog odbora IUS-a, prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, načelnik Općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić, ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić, direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), dr. Zülküf Oruç, predsjednik organizacije BIGMEV, dr. Selmo Cikotić i brojni drugi gosti.

Prisutnima se obratio rektor IUS-a prof. dr. Yücel Oğurlu, koji je studentima od srca čestitao na njihovom uspjehu i poželio im uspješnu i sretnu budućnost, kako na poslovnom, tako i privatnom planu. Posebnu zahvalnost iskazao je roditeljima studenata koji su ove mlade ljude odgojili, obrazovali i plaćali njihovo obrazovanje. "Veliko hvala Vašim roditeljima koji su Vas sve vrijeme Vašeg školovanja podržavali i njihova je zasluga što ste danas ovdje. Kao profesor i kao roditelj, savjetujem Vam da uvijek budete uz svoju porodicu. Želim da znate da je Vaša  porodica uvijek uz Vas ma gdje da ste. Ne postoji  zamjena za ljubav prema porodici" – istakao je rektor Oğurlu.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, Hasan Topaloglu je u svom govoru podsjetio da je u proteklih 10 godina postojanja, IUS postao jedan uspješan projekat obrazovanja u BiH. Gospodin Topaloglu je dodao je da IUS svake godine povećava broj stipendista, te da se ove godine na ispitu za stipendiju prijavilo više od 2.000 kandidata, što je dobar pokazatelj zainteresiranosti studenata iz Bosne i Hercegovine za naš Univerzitet. "U narednim godinama, želimo povećati kvalitet obrazovanja i istraživanja, te poboljšati rangiranost Univerziteta. Proširit ćemo naše kapacitete, tako da ćemo u okviru SEDEF-a, osim visokog obrazovanja, obuhvatiti i druge nivoe obrazovanja. Nedavno smo preuzeli prvu privatnu osnovnu školu u BiH,  školu "Isa-beg Ishaković" u Sarajevu,  tako da ćemo od sada obrazovati  i djecu od 1. do 9. razreda osnovne škole.

Predsjednik Upravnog odbora IUS-a, prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya čestitao je studentima koji su nakon dugog i napornog rada ostvarili svoj prvi veliki uspjeh u životu. Ugledni gost iz Turske, potpredsjednik AKP partije iz Turske, prof. dr. Mustafa Şentop, izrazio je zadovoljstvo prisustvu ceremoniji, te je kazao da je od velike važnosti pružanje potpore mladim ljudima u toku procesa njihovog obrazovanja.

Nakon pozdravnih govora uvaženih zvanica, pristupilo se svečanoj ceremoniji dodjele diploma, gdje su proglašena 3 najbolja studenta 3 fakulteta IUS-a, kao i najbolji student. Za najbolje studente su proglašeni:

 1. Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS)
 • Fernanda Flores
 • Zlata Delić
 • Nadir Herić.

 2. Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA)

 • Neira Omerović
 • Merjema Bećić.

 3. Fakultet prirodnih i tehničkih nauka (FENS)

 • Mirza Selimović
 • Dalila Hodžić
 • Senad Alibegović
 • Ena Šečić
 • Nur Hamad.

Mirza Selimović, Dalila Hodžić i Ena Šečić su najbolji studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Top