IUS ispratio 14. generaciju diplomanata

graduation

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) se ponosno i svečano oprostio od svojih diplomanata u petak, 17. juna 2022. Na kampusu Univerziteta upriličena je svečana dodjela diploma 14. generaciji diplomanata. 270 mladih ljudi završilo je važnu prekretnicu u svom obrazovanju i uskoro će započeti novo poglavlje u svom životu.

Svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti iz Bosne i Hercegovine i Turske, kao i članovi porodica diplomanata i prijatelji. Među prisutnima su bili ministar vanjskih poslova Republike Turske g. Mevlüt Çavuşoğlu, ambasador Republike Turske, Njegova ekselencija g. Sadık Babür Girgin, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo prof. dr Aleksandra Nikolić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i brojni drugi uvaženi gosti i prijatelji IUS-a.

Uvodni govor održao je rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım koji se obratio prisutnima i rekao da „kao pojedinci sa ovim karakteristikama, diplomanti IUS-a neće samo služiti čovječanstvu u oblasti koju su diplomirali, već će dati značajan doprinos miru u svijetu. Iskreno vjerujem da će svi naši diplomci biti ambasadori IUS-a i mira”.

Prisutnima se obratio i predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) g. Hasan Topaloğlu rekavši da će Fondacija SEDEF uvijek pomagati i podržavati uspješne diplomante koji bi željeli da studiraju u akademskim krugovima i naglasio „nastaviti ćemo podržavati takve studente da u budućnosti postanu akademici na našem Univerzitetu. Zbog trenutnih ekonomskih uslova u svijetu, dajemo sve od sebe da podržimo naše studente stipendiranjem više nego ikad.”

Ministar vanjskih poslova Republike Turske gospodin Çavuşoğlu održao je govor na ceremoniji i naveo da Republika Turska vrijedno radi na otvaranju prostora za diplomatiju i dijalog u područjima sukoba. Također je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima turskog naroda, dodajući da je “Predsjednik Erdoğan lično uključen u napore da se održi mir i stabilnost u regionu. U redovnom smo kontaktu sa svim stranama”. Osim toga, g. Çavuşoğlu je uručio zahvalnicu g. Anesu Kadiću, predsjedniku Studentskog parlamenta IUS-a za izuzetnu zaslugu i doprinos IUS-u.

Najbolji studenti sa svakog fakulteta nagrađeni su 100% stipendijama za buduće master studije i uručeni su im vrijedni pokloni. Za najboljeg studenta generacije 2022. odabran je Fejsal Perva koji je studirao softverski inžinjering na Fakultetu prirodnih i tehničkih nauka (FENS). On se obratio prisutnima i zahvalio profesorima i porodici na podršci tokom studiranja. Fejsal je također izrazio zahvalnost SEDEF fondaciji koja mu je dodijelila stipendiju i na taj način mu pomogla da nastavi karijeru koju želi. Na kraju je pozvao svoje kolege studente da se ne zaborave jer su prijatelji stečeni na univerzitetu najdragocjeniji. 

Svečanost je završena vatrometom i tradicijom bacanja kapa u zrak.

Od 2004. IUS je dodijelio više od 3000 diploma za sva tri ciklusa mladim ljudima koji su studirali u međunarodnom okruženju sa studentima iz više od 45 zemalja i akademskim osobljem iz više od 12 zemalja. Veliki fond stipendija SEDEF Fondacije omogućio je  diplomantima IUS-a da nastave kvalitetno obrazovanje, uživaju i izvuku najbolje iz svojih univerzitetskih godina.

IUS je počastvovan što je bio dio akademskog puta na koji su ovi mladići i djevojke krenuli i želi im puno sreće, uspjeha i zdravlja u godinama koje dolaze. 

Share