IUS i UiTM dogovorili realizaciju saradnje utvrđene Memorandumom o razumijevanju

event photo

Delegacija sa Universiti Technologi Mara (UiTM) iz Malezije na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora profesorom emeritusom Tan Sri Dato' Seri dr. Ibrahim Shah Abu Shahom je posjetila Internacionalni univerzitet u Sarajevu u utorak, 31. maja 2022. godine. Delegaciju je dočekao rektor IUS-a prof.dr. Ahmet Yıldırım, prorektor za studentska pitanja dr. Emil Knezović, šef Odsjeka društvenih nauka prof. dr. Muhidin Mulalić i vanredni profesor dr. Mirsad Karić.

UiTM je najveći sveobuhvatni univerzitet u Maleziji sa inovativnim obrazovanjem i najsavremenijom infrastrukturom i tehnologijom gdje se obrazuje više od 200.000 studenata na 34 kampusa, 31 fakultetom i centrima izvrsnosti širom zemlje. Jedinstvena karakteristika ovog univerziteta je da se nastava izvodi na engleskom jeziku što omogućava saradnju sa IUS-om.

IUS i UiTM imaju potpisan Memorandum o razumijevanju što je temelj za saradnju između ove dvije visokoškolske ustanove. Tokom sastanka, prisutni su se složili da ova saradnja treba preći u fazu realizacije u narednom periodu, te će se formirati i komsija na obje institucije kako bi se utvrdili i izradili akcijski planovi i zajedničke aktivnosti, kao što je organizovanje zajedničkih konferencija prije svega iz oblasti društvenih i političkih nauka, međunarodnih odnosa i javne uprave. Također će se razmatrati i razmjena osoblja, gostujuća predavanja i zajednički istraživački rad posebno kada su u pitanju studenti na postdiplomskom i doktorskom studiju.

Predsjednik Upravnog odbora UiTM-a je također naglasio da njihov univerzitet želi ugostiti međunarodne studente sa Balkana, te da saradnja sa IUS-om otvara vrata budućim studentima da nastave postdiplomski i doktorski studij u Maleziji kroz subvencionirane državne programe i stipendije.

Share