Iskustvo studenta IUS-a – IAESTE praksa u Poljskoj

Studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu svake godine postižu velike uspjehe i u mnogim aspektima doprinose svom akademskom razvoju. Senad Alibegović, student treće godine na Fakultet prirodnih i tehničkih nauka, odsjek arhitekture, ove godine u organizaciji IAESTE-a, Međunarodne organizacije za razmjenu studenata Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka, otišao je na obavljanje stručne prakse u Poljsku. Praksa je bila bazirana na radu u arhitektonskom birou Buiro Projektow Jerzy Lutomski u trajanju od 6 sedmica na poziciji arhitekte - asistenta dizajnera.

Tek nakon povratka kući shvatio sam koliko je samo ovaj boravak bio značajan za moj daljnji profesionalni razvoj, ali koliko je, isto tako, uticao na moj pogled na svijet i na moje stavove. Mlad čovjek dobije priliku da uči, radi i upoznaje sasvim novu kulturu, jezik i okruženje koji ne mogu a da ne utiču na njegovu dosadašnju percepciju svijeta. Oduševljen sam i Poljskom i ljudima, ali i praktičnim znanjem, i od srca bih preporučio svim studentima da se obavezno prijave na konkurse IAESTE-a i da potraže svoju praksu, jer nakon obavljanja te iste praksu mogu samo da budu bogatiji za ogromno iskustvo. Nisu džaba stari Latini rekli: Usus est optimus magister!/Iskustvo je najbolji učitelj!" – istakao je Senad.

IAESTE je najveća svjetska organizacija za razmjenu studenata i od svoga osnivanja 1948. godine na Imperial College-u u Londonu, više od 300.000 studenata prirodnih i tehničkih fakulteta dobilo je priliku da steknu praktična iskustva u inostranstvu u čak 83 zemlje u kojim IAESTE ima lokalne komitete. Od prošle godine, studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu dobili su tu mogućnost, a Senad je bio prvi student IUS-a koji je iskoristio priliku za praksu.

Top