Glavna tajnica Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) studentima IUS-a je govorila o integraciji u EU i regionalnoj saradnji

Regional Cooperation Council

U značajnom diplomatskom događaju, dr. Majlinda Bregu, glavna tajnica Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), posjetila je 9. novembra 2023. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u okviru serije predavanja Shuttle Diplomacy Talks koje organizuje Centar za balkanske studije IUS-a.

Delegaciju RCC-a, predvođenu dr. Bregu, srdačno su dočekali dr. Kanita Karađuzović-Hadžiabdić, prorektor IUS-a za međunarodnu saradnju i istraživanje, dr. Hamza Preljević, direktor Centra za balkanske studije, gospodin Mirza Rastoder, izvršni direktor Homework Hub-a i koorganizator posjete, te gospođa Velida Handžić-Mirica, rukovodilac Službe za komunikacije IUS-a.

Glavna tačka predavanja dr. Bregu bila je "Odgođena integracija u EU i izgledi za budućnost", tema od značajne važnosti za zemlje Zapadnog Balkana. Govoreći o preprekama proširenju EU, istakla je komplikacije koje proizilaze iz problema poput migrantske krize i aktuelnog sukoba na Bliskom istoku. Težak zadatak postizanja jednoglasnih odluka među 27 članica EU dodatno otežava proces proširenja.

Preporuka dr. Bregu u vezi sa izazovima proširenja jest maksimiziranje prednosti Plana rasta koji se trenutno razmatra unutar EU. Na taj način, tvrdila je, zemlje Zapadnog Balkana mogle bi otvoriti novu perspektivu za budućnost, stvarajući poboljšane uslove i standarde. Dr. Bregu je istakla važnost ulaganja u zajedničke projekte vezane za zelenu agendu i digitalnu transformaciju, usklađujući ih s EU standardima unutar pojedinih zemalja. Ovaj strateški pristup, vjeruje ona, otvorit će put regionalnom napretku.

Dr. Bregu je u zaključku naglasila generacijski zadatak koji je pred studentima - izgradnju mostova saradnje i usvajanje evropskih standarda i načela. Potičući studente da preuzmu tu odgovornost, naglasila je ključnu ulogu koju igraju u oblikovanju budućnosti svojih zemalja i regije.

Predavanje je završilo dijalogom s publikom gdje su studenti postavljali zanimljiva pitanja, a dr. Bregu je pružila perspektivne odgovore, produbljujući razumijevanje izazova i prilika u kontekstu integracije u EU.

Share