Evaluacijski sastanak održan za projekat "Moj izbor je Turski"

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je 29. avgusta 2019. godine bio domaćin skupa kojim jezavršen trodnevni program stručnog usavršavanja za nastavnike turskog jezika i književnosti u BiH. Ova edukacija za profesore je organizovana u okviru projekta “Moj izbor je turski”, projekta koji Institut Yunus Emre sprovodi još od školske 2011 godine.

Nakon inicijalnog sastanka između rektora IUS-a i predstavnika Instituta Yunus Emre, uslijedila je svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici turskih insitucija i udruženja u BiH, direktori škola u kojima se izučava turski jezik,nastavnici turskog jezika, i drugi gosti.

Svečanost je otvorio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu dr. Ahmet Yıldırım, koji je prisutne goste upoznao sa novim studijskim programom koji se nudi na IUS-u: Nastavu turskog jezika i knjizevnosti. 

Rektor Yıldırım je kazao da iako ove godine nije bilo dovoljno prijavljenih studenata da se otvori studij turskog jezika na IUS-u, IUS može naredne godine ponuditi jedan kvalitetan studijski program turskog jezika, u kome bi predavači turskog jezika bili nativni govornici. Na IUS-u na kom je zvanični jezik nastave engleski, dodao je rektor, budući studenti ovog studijskog programa bi mogli učiti tri jezika: turski, engleski i bosanski.

Na ovoj svečanosti su su se publici obratili brojni uvaženi gosti: direktor Instituta Yunus Emre prof. dr. Şeref Ateş, članovi nadzorne komisije instituta Yunus Emre Mustafa Gazalcı i Celal Erbay, te neki od istaknutih učesnika u projektu.

Nastavnicima i profesorima koji su učestvovali u stručnom usavršavanju dodijeljeni su certifikati, nakon ćega su se skupu obratio i ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, te Adnan Huskić iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Program je zatvorio Nj.E. Haldun Koç, ambasador republike Turske u BiH.

Institut Yunus Emre Sarajevo vodi projekat Moj izbor je turski u okviru kojeg se u državnim školama u Bosni i Hercegovini izučava turski jezik kao izborni predmet. Projekat je počeo sa 1.048 učenika u školskoj 2011-2012. godini, da bi u 2018-2019. školskoj godini taj broj iznosio 8.522 učenika.

Top