Dr. Ivo Josipović na IUS-u: Europska Unija je osnova za mirovnu politiku na Balkanu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu dr. Ivo Josipović održao je predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu na temu "Mirotvorna politika: šansa ili utopija Balkana".

Dr. Josipović je u svom predavanju navodio primjere politike koju je on vodio dok je bio predsjednik Republike Hrvatske od 2010. do 2015. godine, a posebno je naglasio važnost europskih integracija i članstva u Europskoj Uniji generalno.

"Europska Unija je osnova za mirovnu politiku na Balkanu, ali osim članstva, Hrvatskoj je pomogao i period pregovaranja. Tada smo se kao društvo promijenili", rekao je Josipović.

On je naglasio i da je Europska Unija primarno mirovni projekat.

"Iako je nastala kao ekonomska zajednica, Europska Unija danas je primarno mirovni projekat. Historija Europe je historija ratovanja, a danas je gotovo pa nemoguće zamisliti rat između evropskih država", rekao je Josipović.

Na pitanje kako komentariše neke od izjava predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović prema Bosni i Hercegovini, Josipović je kazao da su neke izjave bile neprimjerene.

"Da, bilo je nekih izjava koje su bile neprimjerene, ali Hrvatska sigurno nema nikakvih niti teritorijalnih niti političkih pretenzija prema Bosni i Hercegovini”, zaključio je Josipović.

Top