Dopisnik TRTWorlda Aksel Zaimović održao predavanje o izazovima novih modela emitovanja s aspekta međunarodne sigurnosti

aksel

Viši producent, međunarodni reporter i dopisnik u TRTWorld Istanbul, gosp. Aksel Zaimović je održao predavanje studentima studijskog programa Međunarodni odnosi na IUS-u u ponedjeljak, 16. maja 2022. godine. Predavanje pod naslovom „Izazovi novih modela emitovanja s aspekta međunarodne sigurnosti„ je dalo uvid u karakteristike novinarstva i emitovanja u modernom dobu.  

Prvi dio predavanja se bio usmjeren na teoretske aspekte prezentovanja vijesti – zašto neke informacije postaju vijesti i koje su nove vrijednosti vijesti. Nadalje, gosp. Zaimović je predstavio proces nastanka vijesti naglasivši ulazne i izlazne informacije unutar novinskog ureda.

Drugi dio prezentacije je predstavio kako su se modeli emitovanja mijenjali tokom vremena. Naglasio je da je nastanak 24-satnih kanala sa vijestima omogućio gledaocima ne samo češće i detaljnije prezentacije vijesti nego i stvorio i „CNN efekat“ gdje je kontinuirano izvještavanje sa dramatičnim slikama i/ili slikama u realnom vremenu utjecalo na kreatore globalne politke kako bi reagovali na slučaj rata u Bosni tokom 1990-ih što je u to vrijeme bio najšire obrađen sukob u historiji. Međutim, ovaj „CNN efekat“ je preuzela navala društvenih medija što je dovelo njegovu relevantnost u pitanje zbog priliva lažnih vijesti i dezinformacija.   

Posljednji dio predavanja se odnosio na studije slučaja različitih oblika izvještavanja iz područja sukoba od revolucije Arapsko proljeće u Egiptu do rata u Siriji i trenutnoj agresiji u Ukrajini. Studente je jako zanimalo čuti lično iskustvo gosp. Zaimovića kao ratnog novinara u Siriji, te njegovom nedavnom izjveštavanju sa ukrajinsko/poljske granice o izbjegličkoj krizi.

Share