Admir Ferhatović and Ali Husić - Hackathon
 

Admir Ferhatović i Ali Husić pobjedili na Hackathon-u

Admir Ferhatović i Alija Husić, brucoši na programu ‘’Softverski inžinjering’’ Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS), učestvovali su na Hackathon takmičenju održanom 11. i 12. decembra 2015. godine.  Na ovogodišnjem takmičenju pod nazivom Hackathon "Noć developera" Admir Ferhatović i Alija Husić su kao tim uzeli učešće na ovom takmičenju i među više od 20 timova osvojili prvo mjesto. Ovo takmičenje iz oblasti razvoja software-a je trajalo 24 sata i to pod pokroviteljstvom kompanija "Microsoft BiH", "Authority Partners", "Hub 387", "Red Bull", "Akademija 387". Domaćini ovog događaja bili su Almin Halilović i Eldar Granulo. Aplikacije ovogodišnjih timova su ocjenjivane u odvojenim kategorijama kao što su oblast inovacija, vizualni dizajn i tehničke realizacije.

Admir Ferhatović i Ali Husić razvili su aplikaciju koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji tehničke realizacije, a ušla je čak i među prvih deset u kategoriji inovacija. Njihova aplikacija "DrugEd", razvijena je s namjenom da podigne svijest o korištenju opojnih substanci i njihovim razornim efektima na društvo. Aplikacija podržava mogućnost dodavanja anonimnih korisnika koji će govoriti o njihovim iskustvima korištenja droga kako bi obeshrabrili potencijalne upotrebe istih. DrugEd je razvijen s modernim, najsavremenijim fleksibilnim tehnologijama. Razvoj ove aplikacije je podijeljen na fleksibilni dio koji se odnosi na serverski dio i klijentsku aplikaciju za novu Microsoftovu platformu.

Uspjeh mladih studenata je plod njihovog rada i zalaganja i shodno tome, očekujemo da će i u narednom periodu zablistati kao do sada. Važno je napomenuti da je Ali Husić aktivni član Udruženja ‘’BHOI’’ (www.bhoi.net) te je radio na pripremama bosanskog tima za Informatičku olimpijadu za đake osnovnih škola koja je održana prošlog septembra u Ohridu (Makedonija) gdje su osvojili bronzanu medalju. Sve potrebne informacije o datoj aplikaciji, bit će prezentirane u petak, 25. decembra 2015. godine na IUS-u.

Top