Adem Redžović demonstrirao brazilski jiu-jitsu studentima IUS-a

Studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu imali su jedinstvenu priliku da od trenera koji već 14 godina širi znanje jiu-jitsu borilačke vještine uče praktično i teoretsko znanje. Trener Adem Redžović trenutno radi na pripremama budućih agenata koji se obučavaju za Federalni biro za istrage (FBI) i te pripreme se odnose na jiu-jitsu odbrambene tehnike. Adem Redžović je ponopsni nosilac bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva borilačkih sportova, kao i mnogih drugih nagrada i priznanja sa sportskih takmičenja iz borilačkih i odbrambenih oblasti. Redžović živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u Chicago, te radi kao instructor i predavač sportskih tehnika odbrane i jedan je od priznatih svjetskih trenera japanskih borilačkih vještina i jiu-jitsu tehnike. 

Sportski semiran organiziran je u četvrtak, 5. marta 2015. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu pod nazivom  ''Jiu Jitsu način obrane i edukacijske tehnike". Seminar je održao Adem Redžović Jiu-Jitsu trener demonstrirajući obrambene tehnike grappling koji je ne-udarački hibridni stil formiran od hrvanja, jiu jitsua, judoa i sambe koji primjenjuje tehnike kontrole, poluga i gušenja kako bi se protivnik prisilio na odustajanje od borbe. Studenti IUS-a imali su priliku teoretski ali i praktično učiti o ovaj tehnici koja je razvijena kao nova borilačka vještina i efikasna je za ljude manje konstitucije i snage. Tokom seminara koji je održan u periodu od 5.-7. marta, članovi sportskih klubova iz Sarajeva kao i studenti IUS-a imali su priliku praktično primjeniti metodu Jiu-Jitsu-a, te testirati umijeće obrane. Organizatori seminara su bili rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu, Artem Avaneşyan u kooperaciji sa Službom za društvene, kulturne i zdravstvene aktivnosti (SACHS). 

Cilj seminara bio je učenje o tehnici Jiu-Jitsu i srodnim odbrambenim tehnikama, ali i promocija novootvorenog sportskog kluba koji nosi naziv "Internacionalni JSJ i jiu jitsu, Grappling". U toku trajanja seminara, Redžović je svim prisutnim gostima govorio o borilačkoj vještini-brazilskom jiu-jitsu, gdje je naveo da je ova vještina borilački sport koji je fokusiran na borbu na tlu, sa ciljem dobivanja dominantne pozicije, te korištenjem zglobnih koštaca. "Ovaj sport je vrlo individualna borilačka vještina sa tehnikom koja se primjenjuje na sve atletske tipove tijela, kako bi se koristila metoda borbene efikasnosti, i kako bi ohrabrila svaku osobu za dalju borbenost i razvoj", naglasio je on Redžović.

Top