13. međunarodna radionica RTUK-a u Bosni i Hercegovini: Razvijanje komunikacije za budućnost

ll

13. međunarodna radionica 'Komunikacija za budućnost', koju organizuje Vrhovno vijeće radio i televizije Turske (RTUK), trenutno se održava u gradovima Sarajevu i Mostaru u Bosni i Hercegovini od 9. do 13. oktobra.

Ova radionica je dugogodišnja tradicija, s RTUK-om koji je organizuje već 13 godina zaredom. Namijenjena je studentima dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija različitih turskih fakulteta, pružajući im dragocjeno iskustvo iz oblasti audiovizualnih medija. Ovogodišnja radionica uključuje studente iz 13 različitih zemalja.

U okviru radionice je danas na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održan akademski program pod nazivom 'Izgradnja medija i kulture'. Službenoj svečanosti otvaranja prisustvovali su značajni gosti, uključujući predsjednika RTUK-a Orhana Karadasa, potpredsjednika Ibrahima Uslua, članove Vrhovnog vijeća Nurullaha Ozturka i Tuncaja Kesera, rektora IUS-a Ahmeta Yıldırıma, predstavnike turske ambasade, učesnike radionice i druge ugledne goste. Nakon uvodnih govora, učesnici su održali prezentacije na različite teme.

Predsjednik Karadas je razgovarao o temi ovogodišnje radionice, ističući ogroman značaj medija i kulture u savremenom svijetu. Napomenuo je da trenutno živimo u eri kojom dominiraju mediji i komunikacija.

Karadas je rekao: "Ove godine je naša radionica privukla 26 studenata iz 13 različitih zemalja." Istaknuo je da će ovi učesnici provesti nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, ne samo učestvujući u akademskim aktivnostima, nego i istražujući kulturne i historijske znamenitosti regije.

Učesnici radionice su već imali priliku posjetiti Travnik, a danas će imati priliku otkriti neke od znamenitosti Sarajeva. U narednim danima, njihov plan puta će uključivati posjete Srebrenici i Mostaru. Radionica će završiti u Mostaru dodjelom certifikata učesnicima.

Share