Zastupnici Velike narodne skupštine Republike Turske u prijateljskoj posjeti IUS-u

visit

Delegacija Velike narodne skupštine Republike Turkiye je posjetila Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u srijedu, 08. juna 2022. godine. Ambasador Republike Turske u BiH Njegova Ekselencija Sadık Babür Girgin je predvodio delegaciju koju su činila četiri zastupnika: gospodin Osman Aşkın Bak, gospodin Mevlüt Karakaya, gospođa Zehra Taşkesenlioğlu Ban i gospodin Ahmet Yıldız.

Rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım je ugostio delegaciju i zastupnicima predstavio Univerzitet. Naglasio je da je IUS jedini fondacijski univerzitet u Bosni i Hercegovini koji se može pohvaliti sa pravim međunarodnim okruženjem. Sa pet fakulteta koji nude studij na sva tri ciklusa, IUS okuplja studente iz 45 različitih zemalja, a engleski je jezik na kojem se odvija nastava. Pored toga, rektor IUS-a je istakao da Univerzitet nudi jedinstvenu priliku studentima da steknu dvojnu dodiplomsku diplomu na sedam studijskih programa na renomiranim univerzitetima u Istanbulu: Tehnički univerzitet u Istanbulu i Univerzitet u Istanbulu kao i na univerzitetima u Lublinu (Poljska) i Ludwigshafenu (Njemačka) na postdiplomskom studiju.

Zastupnici su željeli saznati više o radu Univerziteta i sadržajima koje nudi, te je rektor Yıldırım predstavio gostima kampus IUS-a i naveo da pored brojnih učionica, amfiteatara i kabineta, studentima IUS-a je na raspolaganju i Centar za istraživanje i razvoj opremeljen najmodernijim laboratorijama. Gosti su bili impresionirani infrastrukturom IUS-a i načinom rada, te Univerzitetu poželjeli uspješan rad u budućnosti.

Share