Zamjenik turskog premijera Akdag posjetio IUS

Zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag doputovao je juče u Sarajevo, a nedugo nakon toga na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) susreo se i sa čelnicima i studentima ovog univerziteta.

"Ovaj univerzitet je osnovan u duhu vakufa i to je veoma važno. Time predstavlja veoma lijep primjer. Ovo je projekat privrednika iz Turske koji sigurno može poslužiti kao primjer i drugima", kazao je Akdag.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Dr. T. Erkan Türe je govorio o aktivnostima koje se provode na ovom univerzitetu.

Podsjetio je da na IUS-u trenutno nastavu pohađa 1.800 studenata iz 56 zemalja svijeta.

"Naš univerzitet studentima ne samo iz Bosne i Hercegovine i Turske nego i iz zemalja iz svih krajeva svijeta nudi mogućnosti koje im značajno mogu promijeniti život, a imaju priliku i da studiraju u multikulturalnom i multireligijskom Sarajevu koje ima poseban značaj i u pogledu historije", kazao je rektor Türe.

Zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag će danas prisustvovati sjednici Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Turske.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, cilj petog po redu sastanka zajedničke komisije je razmatranje napretka u saradnji, u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta. Na sjednici će također biti razmotreni značajni neiskorišteni potencijali dviju zemalja, s fokusom na stimulisanje novih oblika investicione saradnje.

Danas će se takođe održati i bilateralni sastanak Akdaga i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Planirano je da Akdag u sklopu boravka u BiH posjeti i Mostar.

Top