Senior Assistant Alma Jeftić was awarded Go Styria scholarship and will be spending Fall Semester 2017/18 at the Institute of Psychology, University of Graz. Go Styria Scholarship Scheme aims at the outstanding M.A. and Ph.D., as well as postdoctoral stud
 

Viša asistentica Alma Jeftić dobila stipendiju Go Styria

Stipendije Go Styria dodjeljuju se izvanrednim studentima master i doktorskih, kao i postdoktorskih studija koji su upisani na univerzitetima u Jugoistočnoj Europi (Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Albaniji, Grčkoj, Kipru, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Moldaviji). Sa geografske tačke gledišta, Strya predstavlja vezu između EU i Istočne/Jugoistočne Europe, pa ima aktivnu ulogu u naučnoj i kulturnoj razmjeni između ovih zemalja, i sadrži preduvjete neophodne za integraciju istraživačkih kapacitata i korištenje prilika.

Univerzitet u Grazu, koji je osnovan 1585, drugi je najstariji univerzitet u Austriji i jedan od najvećih u toj zemlji. On se sastoji od šest fakulteta i 76 instituta, i ima oko 32,500 studenata.  Alma Jeftić će na svom istraživanju raditi na Institutu za Psihologiju, u Odjelu socijalne psihologije, tokom zimskog semestra 2017/18 godine.

Alma izučava socijalne i kognitivne aspekte sjećanja iz rata 1992-95 godine sa ciljem da istraži vezu između sjećanja na značajne događaje iz rata, transgeneracijsku transmisiju sjećanja, i spremnost na pomirenje između dvije drupe stanovnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Svaka od navedenih grupa sastoji se od učesnika iz dvije generacije. Dokom svog boravka, Alma će imati priliku da sarađuje sa profesorima sa Instituta za Psihologiju kao i da predstavi svoje istraživanje tokom Kongresa studenata doktorskih studija na Univerzitetu u Grazu.

Trenutno doktorira psihologiju na Univerzitetu u Beogradu, gdje joj je uručena nagrada Borislav Lorenc koja se dodijeljuje izvanrednim studentima psihologije i kognitivnih nauka. Takođe, bila je Viši naučni saradnik na Fakultetu psihologije Univerziteta u Sussexu, u februaru 2015. godine. 

Top